U OŠ Ante Starčevića Rešetari održan je 5. veljače 2019. Projektni dan na temu „Zajedno za bolji Internet“ s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe interneta.

Zajedno za bolji Internet“ ovogodišnja je tema međunarodnog Dana sigurnijeg interneta koji se od 2004. godine provodi na šest kontinenata u više od stotinu zemalja, uključujući zemlje Europske unije i, naravno, Hrvatsku.

Dan sigurnijeg interneta održava se svake godine početkom veljače s ciljem promoviranja odgovornog korištenja online tehnologija i mobilnih telefona, s posebnim naglaskom na korištenje tih tehnologija među djecom i mladima.

Učenici od 1. do 8. razreda škole s oduševljenjem su prihvatili i aktivno sudjelovali u radionicama koje su provodili zajedno sa svojim razrednicima i učiteljima. Svaki je razred predmetne nastave sudjelovao u dvije radionice u trajanju od dva dvosata, dok su učenici razredne nastave obradili jednu temu u jednom dvosatu.

U tablici možete pogledati popis tema radionica po razredima i učitelje voditelje:

1. a Uzoran stanovnik u digitalnom svijetu Slađana Ninković

Vesna Hodak

2.a Pristojno ponašanje Marija Mlađen

Tihomir Batalo

3.a,b Moj novi prijatelj Romana Domazetović

Mateja Horvat

4.a Manje je mučenje uz online učenje Blaženka Logožar

Daniela Gubić

5.a,b

6.a

Tko sam ja online?

Riječi mogu povrijediti

Digitalni tragovi

Željka Gospočić

Ivana Čabaj

Igor Tomek

Marijan Vuković

7.a,b

8.a

Medijska pismenost

Sigurno korištenje interneta

Udruga Studio B Nikolina Jureković, Verena Biro

Dragana Gorički

Ivana Belak

Darko Horvat

Anica Marković

 

Posebna novost ove godine bila je radionica na temu „Medijska pismenost-hijerarhija neslaganja“ koju su za učenike sedmih i osmih razreda priredile i održale gospođe Nikolina Jureković i Verena Biro iz udruge „Studio B“. Cilj ove radionice bio je naučiti razlikovati gledište slaganja od neslaganja, istražiti temu hijerarhija neslaganja te prepoznati najuvjerljivije oblike neslaganja na internetu. Učenici sedmih i osmih razreda naučili su da je posve u redu ne složiti se s nekom temom koju žele komentirati „na“ tj „u“ internetu, ali ključno je naučiti „kako se pravilno ne slagati“ i to na sedam razina. U završnoj fazi radionice učenici sedmih i osmoga razreda kratko su s trenericama u krugu prokomentirali svoje zaključke te iznijeli komentare zapisane na post-it papirićima koje su osmislili u grupama. Sudjelujući u ovoj radionici shvatili su kako stečena znanja mogu upotrijebiti u svakodnevnom životu, a svakako će o ovom danu pričati i svojim roditeljima. Shvatili su kako ponekad nije lako odrastati u digitalno doba, ali uz učenje u projektnom danu i uz vođenje trenerica, učiteljica i pedagoginje, svakako je lakše.

Na samom kraju Projektnoga dana učenici predstavnici svakoga razreda u interaktivnoj učionici škole zorno su prikazali što su kroz Projektni dan naučili radeći na tabletima, laptopima, plakatima i pametnim pločama.

U vrijeme modernih tehnologija i pojave interneta kao svakodnevnog medija u životu mladih, povećao se i broj opasnosti koje izravno utječu na razvoj i odrastanje djece i mladih. Stoga su u školi prepoznali potrebu da se ovogodišnji školski projektni dan održi baš na tu temu, kako bi pomogli učenicima i roditeljima te ih dodatno educirali.

U svrhu dodatne edukacije roditelja o sigurnosti djece na internetu, ravnatelj OŠ Ante Starčevića Rešetari Tihomir Batalo i pedagoginja škole Marija Dautović održali su predavanja na roditeljskim sastancima 5. i 6. razreda. Ravnatelj je roditeljima predstavio Analizu digitalne zrelosti naše škole u kojoj je izvijestio o rezultatima projekta e-škole. Pedagoginja je predstavila anketu „Utjecaj nasilnih igara na djecu“ koju je provela u 5. i 6. razredima.

Svi učitelji OŠ Ante Starčevića Rešetari složili su se kako je ovakav način učenja vrlo zanimljiv i zabavan njihovim učenicima koji se kroz projektni dan dotiču uvijek aktualnih tema koje su važan dio njihove svakodnevice. U radionicama je vladala dinamična atmosfera, a kroz raznolike aktivnosti ostvarili su ishode učenja i shvatili što uistinu znači zajedno doprinositi boljem internetu kao sigurnom i poticajnom okruženju

Voditeljica novinarske skupine Dragana Gorički, knjižničarka škole Daniela Gubić

 

 

Komentari