Danas je u Muzeju suvremenih umjetnosti u Zagrebu svečano predstavljen Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata oko kojeg je bilo dosta polemike o tome treba li se ili ne objaviti kako bi se u konačnici saznao pravi broj onih koji su branili i stvorili hrvatsku državu, odnosno kako bi se otkrili lažni branitelji.

Ministar branitelja Predrag Matić predstavljajući Registar branitelja rekao je da je riječ o najčasnijem popisu u povijesti Hrvatske te da su imena navedena u njemu temelj moderne Hrvatske.

Registar je dostupan svima na internetskoj stranici registar.branitelji.hr. Javno su dostupni u elektroničkom obliku ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravnim osobama.

Hoće li ovaj registar stvarno otkriti lažne branitelje, odnosno pokazati tko je u konačnici branio hrvatsku državu i borio se kako bi svi mi danas bili slobodni u neovisnoj državi, vrijeme će pokazati.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakBomba iz novogradiškog kraja
Sljedeći članakVečeras posljednji CLUB NIGHT u ovoj godini, THE BEST OF 2012. i gostovanje JAZZY ROSSCA