U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH ovog vikenda obilježen je Dan branitelja Brodsko-posavske županije. Program obilježavanja u petak i subotu odvijao se u Slavonskom Brodu, dok je jučer tijekom prijepodneva nastavljen komemoracijom u Staroj Gradiški.

U Staroj Gradiški obilježena je 27. obljetnica teških borbi i stradavanja pripadnika 1. gardijske brigade “Tigrovi” u naselju Varoš na starogradiškom ratištu.

Položeni su vijenci kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Staroj Gradiški, služena sveta misa u crkvi svetog Mihovila Arkanđela, a na svečanoj akademiji branitelji i uzvanici prisjetili se tih ratnih dana 1991. godine.

Poginulih su se branitelja prisjetili župan Danijel Marušić, načelnici Općina Stara Gradiška i Okučani Velimir Paušić i Aca Vidaković, koordinator za branitelje Grada Nova Gradiška Vlatko Greiner, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici 1. gardijske brigade “Tigrovi” i braniteljskih udruga s područja Grada Nova Gradiška i Brodsko posavske županije. Dužno štovanje poginulim braniteljima odali su i pripadnici Treće gardijske brigade „Kune“, ogranak Nova Gradiška i Slavonski Brod, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“ Nova Gradiška i njihov ratni zapovjednik general Stjepan Vuković, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije na čelu s predsjednikom brigadirom Brankom Cindrićem, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. Brigade / pukovnije Nova Gradiška, Udruge policije Brodsko posavske županije, Udruge 108. Brigade Zbora narodne garde Slavonski Brod, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slavonski Brod i Udruge „Hrvatska žena“ Donji Varoš. Žrtvama su se poklonili i načelnici Policijskih postaja Nova Gradiška, Stara Gradiška i Okučani Marin Marjanović, Miroslav Matić i Zrinko Kapetanić.

 

Branitelji: Oprostiti možemo, zaboraviti nikako

– To su situacije i dani koji se ne mogu nikako zaboraviti. Bili smo slabo naoružani, malobrojni. S druge strane, imali smo iznimno snažnog, dobro naoružanog nepriatelja. Borbe su trajale nekoliko dana. Na današnji dan neprijatelj je uspio probiti našu crtu bojišta. Uspio je tako što je, zaista, uveo ogromne snage u borbeni raspored. Rušili su doslovce kuću po kuću, bio je tu iznimno velik broj pješačkih snaga. Nas je bilo oko 300, a neprijatelj je imao gotovo 20000 vojnika.O arsenalu oružja s kojim su raspolagali ne trebamo ni govoriti. Bez obzira na sve, ginuli smo, branili ovo područje, po svaku cijenu željeli smo zaustaviti neprijatelja u napredovanju. To su dani kada su se i na drugim bojištima, od Vukovara do Dubrovnika, odvijale velike borbe. Sve one snage koje smo tada imali na raspolaganju, kao mlada hrvatska država i hrvatska vojska u osnivanju, svi smo se stavili na raspolaganje. Tada, nažalost, nismo imali snage zaustaviti ih.

Zaustavili smo ih tijekom kasnije jeseni i zime na prilazima Novoj Gradiški, Novskoj…

U konačnici, već 1991. godine preuzeli smo inicijativu na području Zapadne Slavonije, kako od strane Novske, Požege i zapravo već počeli s oslobađanjem dijela okupiranog teritorija. Veličanstvenom vojno redarstvenom operacijom „Bljesak“ oslobodili smo ovo područje. Danas smo ovdje, 27 godina poslije kako bismo se okupili, družili, prisjetili tih dana i svojih poginulih branitelja – rekoše nam branitelji.

 

365 „Tigrova“ dalo je život za Hrvatsku

Kroz čitav Domovinski rat 1. gardijska brigada prednjači po ratnom putu, ali nažalost i po broju žrtava. 365 “Tigrova” dalo je život za Hrvatsku, šestorica se smatra nestalima, 1600 ih je ranjeno, od toga 27 je stopostotnih invalida, a više od 200 njih prošlo je srpske koncetracijske logore.

Bojište u Novom Varošu je bilo jedno od prvih gdje su “Tigrovi” pokazali neprijatelju da namjera okupacije Hrvatske neće proći tako kako su zamislili. Srušena je ideja “Velike Srbije”, bilo je velikih žrtava, nije bilo oružanja i opreme da ih se potpuno zaustavi, ali 1995. godine pripadnici 1. gardijske brigade sudjelovali su u “Bljesku”, vratili se na svoj pobjedonosni put i oslobodili svoju domovinu. U borbama na starogradiškom ratištu su sudjelovale i domaće snage, policija, Treća satnija 108. brigade te civilne postrojbe zapovjednika kriznog stožera Zdravka Sokića.

no images were found

Komentari
Prethodni članakPočetak školske godine u IOŠ- Ravnatelj Matošević: “Zajedničkim radom doći ćemo do željenih ciljeva”
Sljedeći članakOriovac: Teško nastradao 62-godišnji vozač motocikla