Planina Psunj je u mnogim povijesnim razdobljima pružala zaštitu kao prirodni obrambeni zid, a kao ključan element obrane novogradiškog područja, Slavonije, a time i tek uspostavljene Republike Hrvatske, Psunj je bio strateški položaj – zbog geografskog okruženja koje je pogodovalo neprijatelju da njegovim zauzimanjem napadne Novu Gradišku te time ugrozi njenu sigurnost, a ključan je bio cilj i zaštita televizijskog i radijskog odašiljača čijim bi se uništenjem onemogućilo prenošenje informacija cijeloj Hrvatskoj i svijetu.

Odašiljač i Nova Gradiška su obranjeni zahvaljujući hrvatskim braniteljima koji su se danas okupili u prostoru oko istoga odašiljača, na vrhu Psunja – Brezovom polju, odajući  počast poginulim braniteljima palim uslijed neprijateljskih bombardiranja i napada iz zasjede. 21 godina je prošla od zapovijedi zapovjednika 121. brigade Josipa Mikšića da se 5. listopada 1991. godine osnuje samostalna Psunjska satnija, a prethodila joj je samoorganizirana dragovoljačka obrana koja je već od 10 lipnja 1991., na inicijativu Alojza Sokić, boravila na Psunju, a vođena saznanjem kako su neprijateljske snage imale cilj zauzeti ovaj važan objekt.

 

Samostalna Psunjska satnija brojila je 160 vojnika Hrvatske vojske, a zapovjednik joj je bio Luka Zec. Ovih su se podataka jučer prisjetili mnoge udovice i djeca poginulih, predstavnici tadašnjeg zapovjedništva – Josip Mikšić, Luka Zec, Tomislav Šimić, Alojz Sokić, pripadnici Psunjske satnije, predstavnici Općine Cernik, gosti iz Cernika u pobratimljenoj Općini Čavle kod Rijeke, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te svi oni koji su osjećali da dolazak i odavanje počasti poginulim braniteljima treba biti dužnost-barem jednom u godini. Ove godine je predstavljena i zastava Psunjske satnije koju su sami dizajnirali pripadnici satnije.

Autor: Marko Šimić

Komentari
Prethodni članakSlavonijo, tko te nije volio ne zna što je propustio!
Sljedeći članakStanje u poljoprivredi alarmantno