Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima, u Cerniku je jučer počela svečanost obilježavanja Dana općine.

Nastavljena je svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Franjevačkom samostanu u Cerniku gdje su se okupili brojni gosti i uzvanici.

Uz domaćine, načelnika Općine Cernik Vitomira Žakića i predsjednika Općinskog vijeća Cernika Hrvoja Žakića, svečanoj su sjednici nazočili Katica Mišković, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja u  Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, župan Danijel Marušić, saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i predsjednica Gradskog vijeća Dinka Matijević, načelnici općina s novogradiškog područja te predstavnici prijateljske Općine Čavle. I ove su godine u Cerniku bili nazočni i predstavnici brojnih ustanova i institucija, vjerskih ustanova, udruga s područja općine, ali i šireg novogradiškog kraja s kojima općina Cernik usko surađuje.

Nakon intoniranja državne himne u izvedbi Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“ svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Cernik otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Žakić:

-“Općina Cernik sve ove godine posluje pozitivno zahvaljujući dobrom gospodarenju i planiranju rashoda. Kroz predan i ustrajan, te nimalo lak rad stalno se vodi računa o ravnomjernom razvoju Cernika kao i svih mjesta u općini. Napravilo se puno od komunalne infrastrukture, vodovoda, odvodnje, cesta itd.”

Ove je godine svečana sjednica Općinskog vijeća bila oplemenjena sjajnim video spotom koji su izradili Alen Kocić i učenici trećeg razreda Osnovne škole Matija Gubec iz Cernika s njihovom učiteljicom Natašom Vlaović. Tema je bila rad načelnika, predsjednika Općinskog vijeća, općinske uprave, realizirani projekti i život u Cerniku. Za sve viđeno posjetitelji su ih nagradili više nego zasluženim pljeskom.

Svaki Dan općine prigoda je za rezimiranje svega učinjenog na području općine u proteklom razdoblju, ali i iznošenje programskih ciljeva rada u sljedećem razdoblju. Kako je naglasio načelnik Općine Vitomir Žakić, Cernik je mjesto koje ne stoji na mjestu, nego svakim danom napreduje i nešto se u njemu radi:

– Želimo biti bolji, želimo našim mještanima pružiti još bolji život. Vođen mišlju kako treba činiti ono u što vjeruješ i vjerovati u ono što činiš, jer je sve ostalo rasipanje snage i vremena, ne samo na riječima već i na djelima, nastojim voditi ovu općinu ka cilju sveopćeg boljitka žitelja naše općine.

Upravo su ovakve svečanosti  prilika za isticanje uspjeha, brojki, postotaka, postignuća, napora i nastojanja, hvale i zahvale. Neću iznositi brojke i podatke da bih tražio nekakvo priznanje za sebe, već vas  želim upoznati s onim što se radilo protekle godine, što se još uvijek radi i što  se u Cerniku planira raditi. U prilog tome navodim mudre riječi jednog književnika:  „ Tko traži odlikovanje, nije ga zaslužio, a tko ga je zaslužio, njemu nije potrebno – rekao je načelnik Žakić.

 

Što je sve napravljeno u proteklom razdoblju

– Ukratko ću navesti  nekoliko projekata koje smo odradili od zadnjeg dana općine tj. od 9 mjeseca 2021. godine.

Otvorenje dječjeg stadiona u Giletincima u suradnji s LAG-om Zapadna Slavonija investicija vrijedna 235 000,00 kn
Završetak puta prema groblju u Baćin Dolu, završetak parkirališta te pješačke staze vrijednost projekta 670 000,00 kn
Završna kontrola Društvenog doma vrijednog 7 000 000,kn
Sanirana upravna zgrada nakon loše izvedbe prijašnjih izvođača, vrijednost 190 000,00 kn Ministarstvo regionalnog razvoja program PORLZ
Završene su nerazvrstane ceste u Podvrškom, Opatovcu, Šumetlici, Cerniku groblje te Industrijska cesta u našoj poslovnoj zoni u ukupnom iznosu od preko 2 200 000,00 kn.
Završetak kanalizacije u Ulici svetog Roka – spoj sa HNK Mladost Cernik 72 000,00 kn

Kopanje propusta ispod županijske ceste u Ulici dr Franje Tuđmana radi sprečavanje poplava i nanosa na toj cesti, investicija vrijedna 73 000,00 kn

Središnji državni ured za demografiju i mlade uručio je ugovor o dodjeli financijskih sredstava općinama – Potpore za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u iznosu 220 000,00 kn.

Sanirali smo dva divlja odlagališta te očekujemo iznos od 170.185,00 kn od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
S obzirom da smo brdsko- planinska općina aplicirali smo na Ministarstvo regionalnog razvoja saniranje nerazvrstanih cesta u općini Cernik i dobili 650 000,00 kn.
Kupljeno navalno vozilo za DVD Baćin Dol u vrijednosti 350 000,00 kn.
Drugi projekt preko LAG-a je opremanje društvenih domova u općini Cernik, gdje će četiri doma i naša vijećnica biti opremljena stolovima , televizorima i ostalom opremom.
Na natječaju Agencije za plaćanje dobili smo 760.061,00 kn za projekt „Poučno-edukativna staza Cernik „uređenje OFF ROAD staze u šumi Klačinac, veličine tri ha. Javna nabava je završena i radovi će uskoro početi – naglasio je načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić.

 

Očekuju ih brojni projekti

-Što se planira i projektira: unutarnje uređenje vrtića kako bismo postigli visoki standard za djecu jasličkog uzrasta
Optički kabli za mjesto Giletince i plin u Giletincima
Stadion u Opatovcu
Teniski tereni iznad pomoćnog stadiona HNK Mladost Cernik te izgradnja rukometnog stadiona sa umjetnom travom i otvorenim vježbalištem
Ministarstvo graditeljstva raspisalo natječaj za komunalnu infrastrukturu, plan nam je kanalizacija Kulmerove ulice
Radimo izmjenu prostornog plana radi solarnih elektrana i ostalih drugih potreba, s time da smo imali jednu izmjenu radi hotela Strmac
Radimo na katastarskoj izmjeni naselja Banićevac te ćemo biti jedna od rijetkih općina koja će građanima i poduzetnicima Općine Cernik osigurati ažurne i pouzdane podatke katastarske i zemljišnoknjižne podatke koji su usklađeni sa stvarnim stanjem na terenu i koji doprinose uspostavi pravne države i vladavini prava i koji su osnovna pretpostavka za efikasan gospodarski razvoj, kvalitetno i učinkovito funkcioniranje tržišta nekretnina te za pokretanje investicija i provedbu kapitalnih, razvojnih i infrastrukturnih projekata.
Zahvaljujem se Županiji Brodsko -Posavskoj na javljanju na natječaj na koji se može javiti u ime Općine Cernik kao brdsko- planinska općina te smo time ostvarili mogućnost izgradnje vježbališta na otvorenom Fitness i Street workaut park pokraj sportske dvorane i dječjeg vrtića u iznosu od 339 000,00 kn.
Nismo zaboravili ni naš Strmac, očekujemo ulaganja u sam hotel te čekamo treći kvartal gdje se možemo natjecati za rekonstrukciju izletišta Strmac
Zahvaljujem se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije što nam je odobrilo projekt „Poljoprivredno poduzetnički inkubator“ prva faza 4.000.000,00 kn . Sretni smo što ćemo u budućnosti moći razvijati domaće proizvode , od domaćeg materijala, što ćemo omogućiti nova zapošljavanja, te da nam materijalizam nije osnova našeg življenja, jer on dolazi samo ako kvalitetno radi i veže na našu tradiciju – dodao je načelnik Žakić.

 

Načelnik Žakić: Nismo zaboravili ni obične male ljude

– Uz redovitu  i učinkovitu suradnju s našom  školom i njezinim vodstvom, moram napomenuti da je dio učenika postigao značajne uspjehe i nastupom na državnim natjecanjima pronio ime škole i ime mjesta Cernik.

Naime, u novogradiškom rukometnom klubu vrijedno trenira dio naših učenika, a oni su interes za rukomet prenijeli i na svoje kolege u razredu te su kao školska ekipa, pod vodstvom učitelja Zorana Dorontića, sudjelovali na državnom natjecanju u Poreču. Isti učenici su i sa svojim klubom izborili državno natjecanje  u rukometu. Učenica Martina Glavaš je svoj literarni rad, svoju školu i svoj Cernik, a pod vodstvom učiteljice Monike Štrk,  predstavila na državnoj smotri Lidrano u Vodicama. Sve ove rezultate općina je i financijski popratila.

Nismo zaboravili ni obične male ljude koji se svakodnevno bore za život, za puku svoju i egzistenciju svojih obitelji, na ljude koji predano i pošteno rade svoj posao ma kakav god on bio, ljude koji na birou rada traže novu životnu šansu da svojim poštenim radom žive život dostojan čovjeka.  Organizirali smo i javili na natječaj program „Zaželi“ gdje želimo pomoći   starijim osobama koje nisu u mogućnosti sami brinuti o sebi. Na taj način zaposlili bismo 30 žena  koje bi pomagale 210 naših korisnika na području općine Cernik – rekao je načelnik.

 

Financirat će mlade obitelji koji žele ostati na području općine Cernik

– Raspisali smo i natječaj za naše mlade koji žele ostati u našoj općini, sagraditi kuću ili kupiti stan. Vijeće je donijelo odluku  o sufinanciranju s 20.000,00 kn.  Pomažemo i karitativnom odboru, mladim obiteljima s djecom 1-2000, 2-3000, 3-8000,4 i više 10000 kn. Financiramo 20 učenika te 11 studenata.

Nismo zaboravili ni naša društva kao HPD TOMISLAV, KUU CERNIK, DVD CERNIK DVD BAĆIN DOL, HNK MLADOST CERNIK, KUD SELJAČKA SLOGA, NAŠI UMIROVLJENICI, UDRUGA VINOGRADARA I VOĆARA CERNIK. Svim društvima nastojimo pomoći i održati na radu i hvala im na promicanju naše općine. Hvala Franjevačkom samostanu na svesrdnoj suradnji i ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Hvala svim poduzetnicima i obrtnicima te se nadamo da će ih biti u budućnosti što više , a imaju našu podršku prilikom otvaranja obrta.

Također hvala svim  mojim   djelatnicama i djelatnicima , jer bez njih ne bih mogao ostvariti mnoge planove, a također to očekujem i u budućnosti – dodao je načelnik.

 

Nedosanjani san: Obnovljeni i izgrađeni Strmac, očekuju nas lijepe vijesti

Svoje izlaganje načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić završio je citatom:

„Od snova rastemo. Svi su veliki ljudi sanjari. Oni vide stvari u mekoj sumaglici proljetnoga dana ili u crvenoj vatri dugih zimskih večeri. Neki od nas dopuštaju da takvi snovi umru, ali drugi se brinu o njima i štite ih, njeguju u lošim danima, sve dok ih ne dovedu na sunce i svjetlo koje uvijek dolazi onima koji se iskreno nadaju da će se njihovi snovi ostvariti.” (Thomas W. Wilson). Naš nedosanjani san ostaje obnovljeni i izgrađeni Strmac . Nadam se da ćemo na sljedećem Danu općine imati lijepe vijesti o napretku  u realizaciji ovoga projekta – zaključio je načelnik Žakić.

Pozdravne riječi okupljenim slavljenicima i domaćinima te gostima uputili su i gosti, župan Danijel Marušić, gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik Vinko Grgić te načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. Svi oni zaželjeli su čelništvu Općine Cernik i svim njegovim stanovnicima sve dobro uz Dan općine i realizaciju svih zacrtanih projekata.

 

Dodijeljene zahvalnice Općine Cernik

Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prigoda i za zahvaliti svim pojedincima i ustanovama koji su svojim radom i znanjem pomogli ukupni razvoj ove općine. Zahvalnice su primili Ivan Terzić, Vinko Mikanović, Vjekoslav Paurić, Vesna Alasić, Tomislav Vlaović, Dijana Betlach Sokić i Dalibor Marković. Posebno su zahvalili počasnom građaninu Cernika, dugogodišnjem gvardijanu cerničkog Franjevačkog samostana fra Vjenceslavu Janjiću za sve dobro što je učinio u ukupnom razvoju društvenog i kulturnog života općine Cernik.

Svečanost Dana općine Cernik nastavljena je druženjem te ćuptetijadom koja je održana u Hrvatskom domu u Cerniku. Danas u poslijepodnevnim satima na Franjevačkom trgu u Cerniku očekuje nas čobanijada, od 19,00 sati dječji folklorni susreti i od 21,00 sat koncert grupe „Opća opasnost“.

Komentari
Prethodni članakObavijest o upisu djece u Dječji vrtić Čarobni svijet u Rešetarima
Sljedeći članakNova Gradiška: Vožnjom unatrag oštetio parkirano vozilo