Bratoljub Klaić kaže kako je oaza površinom ograničeno područje gdje postoji dovoljna količina vode za bujnu vegetaciju. U užem smislu riječi, odnosi se na takva područja u pustinjama, gdje ima važnu ulogu za život kako biljki tako i životinja.Oaza sreće u istinskom,ali i prenesnom značenju, svojim je korisnicima još jednu godinu ponudila prostor na kojemu je život bio lijep.

Jedinstven projekt koji su ogromnim strpljenjem, ljubavlju i entuzijazmom pokrenule članice Udruge slijepih, predvođene Manuelom Kumić, došao je do kraja još jedne uspješne godine. Projekt je to poludnevnog boavka namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju, ali i onima iz udomiteljskih  obitelji, koji su, kroz svakodnevna druženja, ali i stjecanje neophodnih kreativnih i životnih znanja, dobili i nešto puno važnije-osjećaj samopouzdanja, osjećaj prihvaćanja, osjećaj ljubavi i zajedništva.

 

Unatoč brojnim financijskim problemima, nerazumijevanjem okoline, ali i nedovoljnoj potpori lokalne zajednice i institucija, polaznici Oaze sreće i večeras su nam svima pokazali kako ljubav i prihvaćanje bez predrasuda, širom otvorena srca i duše, uistinu imaju čudesnu moć. I vrlo je čessto jedino što je potrebno.

 

Završna božićna priredba, pomno pripremana nekoliko mjeseci, predstavljena večeras ( četvrtak, 13.prosinca ), unatoč očekivanoj tremi, izmamila je osmjeh na lica prisutnih, ali i podsjetila na istinski duh i vrijednosti blagdana. Iako je svima onima koji s projektom žive svakodnevno osmjeh na licima djece, prijatelja, poznanika, članova obitelji, jedina relevantna ocjena i potvrda kako smo s ovakvim projektom svi dobili nešto neprocijenjivo, potvrdila je to i službena evaluacija davši projektu zeleno svjetlo za nastavak.

 

.Poznajavjući ove ljude, unatoč svim problemima, Oaza sreće pronaći će neki novi izvor, neku novu rijeku i sunce, gdje će moći pružiti novi život nekim novim klincima. Ako su djeca najiskrenija bića, ona koja se znaju radovati i primati bez predrasuda i zadrške, onda su djeca s poteškoćama u razvoju,  čista emocija. Potvrdila su nam to i večeras, i tako nas na najbolji način, uveli u doba blagdana.

 

Oazu sreće, mrvicu topline u hladnom svijetu, plemenitost i osjećaje koji svijet pokreću i čine ga ljepšim, valjda je zato večeras prepoznao i Djed Božićnjak, navrativši na priredbu polaznika projekta.

 

Svi koji su večeras bili dragi gosti Udruge slijepih, dobili su neprocjenjiv dar i prisjetili se istinskog značenja blagdana.Da je ovakvih ljudi više, a Grincheva malo manje, svijet bi, uistinu bio oaza sreće.Jer, koliko god se činilo kao floksula, jedino nam je ljubav potrebna.I topli osmjeh i zagrljaj djete.Projekt Oaza sreće potvrđuje to iz dana u dan.I vraća vjeru u ljude i plemenitost.

Autor: Simonida Tarbuk

 

Komentari
Prethodni članakNovogradiška Suvenirinica – putovanje u u uspomenu Hrvatske
Sljedeći članakRazlog kašnjenju željezničkih garnitura loše vodstvene garniture HŽ-a?