Kada su članovi novogradiške Udruge slijepih pokrenuli projekt simboličnog naziva “Oaza sreće”, nisu ni sanjali kako će uistinu postati kutak zadovoljstva, ali i jednakih mogućnosti. Obzirom na činjenicu kako društvo ne gleda blagonaklono na djecu s poteškoćama u razvoju i rijetko im pruža mogućnost participiranja u životu lokalne zajednice, program se, uistinu pokazao kao oaza, jer je svima onima manje sretnima ponudio jednake mogućnosti.

Prepoznalo je to i resorno ministarstvo i projektu ponudilo nove prilike koje su oni, itekako znali iskoristiti, uspješno surađujući sa stručnjacima različitih profila.Posebno uspješna je suradnja sa mladim stručnjacima Policijske uprave Brodsko posavske, kreatorima  brojnih, jednako kreativnih i edukativnih projekata.Jedan takav svakako je i projekt Jednaka prava za sve, pokrenut prošle godine, zahvaljujući višoj inspektorici MUP-a, Jeleni Lovrek.Nakon što su se izborom tema približili ženama s invaliditetom, žrtvama nasilja, na red je došla još jedna, iznimno ugrožena skupina,oni najmlađi.Kompleksna i zabrinjavajuća statistika o sve prisutnijem spolnom, ali i vršnjačkom nasilju, tema je o kojoj bi trebali biti educirani svi roditelji, ali i oni koji svakodnevno rade s djecom.Jer, valja naučiti kako ima dobrih i loših dodira, kako postoje zone dozvoljenog i nedozvoljenog,kao i situacije o kojima treba na glas progovoriti. Upravo to su teme s kojima su se, na jednostavan, njima primjeren pristup, ovih dana upoznali polaznici projekta Oaza sreće.

Članovi Udruge slijepih i narednih će mjeseci, strpljivo i s ljubavlju, svojim polaznicima omogućiti prostor i kutak u kojemu se osjećaju ugodno, ali i približiti svoje aktivnosti široj zajednici. Dan otvorenih vrata najavljen za 15.lipnja bit će prilika da svi znatiželjnici navrate u njihov prostor, ali se i upoznaju s polaznicima projekta.S njima ćemo toga dana biti i mi, i o tome vas izvijestiti.  

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakCesta na javnom uvidu, građevinari čekaju
Sljedeći članakUstavni sud potvrdio mandat dr. Ljepše Rakas Vujčić