Sisačko-moslavačka županija je možda najsiromašnija županija u Hrvatskoj s velikim demografskim problemima, no neovisno o tome u Sisku je osnovan Centar za svemir, a sada Novska postaje i centar za razvoj videoigara. Naime, u tom gradu je osnovan moderan poduzetnički inkubator u kojem se razvijaju videoigre koje osvajaju cijeli svijet, pišu Vijesti.hr.

Nude edukaciju, prostor za rad i poticaje za game developere. Sa 20 milijuna eura poticaja fondova Europske unije, razvojna je agencija sisačko-moslovačke županije preuredila staru zgradu kroz koju je prošlo više od stotinu polaznika.

– “Novska je sada centar industrije jer je pod jedan krov stavila i edukciju, a i taj element da netko može pokrenuti svoj vlastiti startup nakon edukacije.” – rekao je edukator SIMOR-a Zvonimir Mikšić. Za to dobiju i poticaj od 165 tisuća kuna, pa je industrija videoigara na iznenađenje mnogih postala raširena u Novskoj.

Puno brže nego je samim projektom bilo i predviđeno, Grad Novska se transformira i već funkcionira kao prvi centar gaming industrije u Hrvatskoj. Trinaest gamera, polaznika prvog kruga besplatnih šestomjesečnih edukacija za izradu video igara prije nešto više od mjesec dana iskoristilo je poticaje za samozapošljavanje, otvorili su obrte, uselili u svoje prostore u Poduzetničkom inkubatoru, i već punom parom rade na novim igricama nadajući se da će upravo oni, prije ili kasnije, ‘pogoditi’.

Naime, nakon besplatne šestomjesečne edukacije tijekom koje polaznici čak dobivaju i prosječnu hrvatsku plaću i plaćene troškove prijevoza.

– “Jedini je uvjet da budu dvije godine održivi, nakon toga se nadamo da će biti dovoljno samostalno i da će opstati na tržištu’, – kaže Dominik Cvetkovski, stručnjak za edukaciju u Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije SIMOR-a, koja je osmislila i provodi čitav projekt koji je već pobrao nekoliko međunarodnih priznanja kao jedan od najboljih i najinovativnijih EU projekata.

U prvoj grupi na edukaciju je krenulo 80 ljudi, završilo je i diplomiralo njih 39, a 15 ih je odmah otvorilo i svoje tvrtke/obrte. Trenutno se provodi drugi krug edukacije na koju je krenulo 49 ljudi i za sad još nije bilo odustajanja, kaže Cvetkovski i objašnjava kako edukacije traju po osam sati svaki dan, radi se programiranje, modeliranje, vizualizacija.

Programeri se sele u Novsku

Mladi programer i dizajner videoigara, Filip Arčabić, koji je otvorio svoju tvrtku u Novskoj, ispričao je kako je u tom gradu odrastao i nije mogao nekoliko godina naći posao budući da nije bilo gotovo ničega osim nekoliko pilana i trgovina.

– “Onda je ovdje došao inkubator i sada ima smisla ostati u Novskoj”. – kaže mladi programer.

– “Znate da se u Hrvatskoj u ovom trenutku traži 300 developera, onda je jasna i potražnja za našim seminarom,”- govori Mario Čelan, direktor Regionalne razvojne agencije SIMOR-a. Zbog toga što Novska postaje središte industrije videoigara u Hrvatskoj, neki game developeri su se odlučili tamo i preseliti.

Izvor: Vijesti.hr

Foto: Gradonačelnik.hr (Danijel Hojka, Jurica Mišković i Filip Arčabić)

Komentari
Prethodni članakProvedena edukacija za gerontodomaćice u sklopu projekta „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“
Sljedeći članakOvoga vikenda plesni Stand-Up show na Ljetnoj pozornici