Nova reforma zdravstva trebala bi donijeti brojne promijene u zdravstvu, a glavi je cilj zdravstvo i pacijente staviti na prvo mjesto. – donosi portal Mirovina.hr.

Također, najavljeno je smanjenje lista čekanja, a svi detalji će biti poznati nakon donošenja izmjena zakona. Iz Ministarstva zdravstva ističu kako se za preventivne preglede oformila posebna radna skupina, ali i kako će se pregledi provoditi prije svega unutar javnog zdravstvenog sustava.

Kao što je već najavljeno, prvi će na preventivne preglede biti pozvani pacijenti stariji od 40 godina, jer je ova skupina, ističu, posebno osjetljiva na razvoj komplikacija zbog neprepoznatih simptoma kroničnih bolesti.

Pregledi će krenuti u prvom kvartalu 2023. godine i to u formi pilot projekta u dvjema županijama koje će tek biti definirane.

– “Putem izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji je trenutačno u postupku donošenja, regulirat će se ostvarivanje prava na preventivni pregled kroz pravo iz obveznog zdravstvenog osiguranja.” – najavljuju iz Ministarstva zdravstva. Svi detalji biti će poznati nakon donošenja izmjena zakona i nakon završetka rada ekspertne skupine.

Foto: Pixabay
Komentari
Prethodni članakSvečanim otvorenjem započela manifestacija “Advent u našem gradu”
Sljedeći članakKino NG prikazuje povijesnu dramu: Nazovi Jane