„Novoj Gradiški na dar”, naziv je izložbe otvorene sinoć u Gradskom muzeju Nova Gradiška našeg sugrađanina, akademskog slikara Željka Subića.

– Otkada sam, kao sedmogodišnjak, s roditeljima doselio u Novu Gradišku, moja je, osobna i stvaralačka, sudbina trajno i nedjeljivo srasla s „mojim” gradom i pitomim podnebljem široke slavonske ravnice – s mnogim meni dragim ljudima i naraštajima mojih učenika, kojima sam, u više od tri i pol desetljeća, nastojao probuditi želju za otkrivanjem vizualnih vrijednosti svijeta u kojemu žive i za razumijevanje likovnih vrijednosti umjetničkog stvaralaštva.

U Novoj Gradiški proveo sam bezbrižne školske dane svoga odrastanja i sazrijevanja – ovdje su nastali moji prvi likovni pokušaji i, gotovo, sveukupni moj umjetnički opus.

Ovom darovnicom, na neki način, želim zahvaliti gradu koji, već 65. godinu, udomljuje moje fizičko, duhovno i kreativno postojanje. Darujući svojih 65 (64+1) djela Gradskom muzeju Nove Gradiške darujem ih time svojim sugrađankama i sugrađanima – kako sadašnjim, tako i svim budućim žiteljima grada Nove Gradiške – istaknuo je autor izložbe Željko Subić.

65 djela svome Gradu

O autoru i izložbi progovorila je i ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška Marija Mihaljević:

– Naš sugrađanin, akademski slikar Željko Subić, u ova nevoljna vremena, učinio je nešto za nas i naš grad što samo rijetki, nažalost i rijetko, čine.

Naime, Željko Subić darovao je Gradskom muzeju Nove Gradiške, a samim time i svim žiteljima Nove Gradiške, svojih 65 djela.

Zacijelo, riječ je najvećoj donaciji umjetnina, kako u povijesti Muzeja tako i grada Nove Gradiške. I kako sam samozatajno kazuje, ovom donacijom želi se odužiti „svome“ gradu koji već 65 godina udomljuje njegovo „fizičko, duhovno i kreativno postojanje.“

Prepoznatljivi umjetnički opus Željka Subića odraz je njegova promišljanja umjetnosti i ideja koje su ga nadahnjivale u neprestanom istraživanju i pronalaženju novih mogućnosti likovnoga izričaja. Kroz više od pola stoljeća u našem gradu, u osami svoga ateliera, Subić uporno i dosljedno, razvija svoju kreativnu misao i stvara, jedan za drugim, svoje prepoznatljive umjetničke cikluse iz kojih iščitavamo bitne sastavnice njegova umjetničkog individualizma.

Ova iznimno vrijedna donacija odabir su autora iz njegova bogatog umjetničkog stvaralaštva i, na neki način, ujedno su presjek i kratka retrospektiva koja obuhvaća, od najstarijih do najnovijih, radove iz različitih umjetničkih ciklusa: LUTKE, STILSKE VJEŽBE, VAGONI, STRAŠILA, PEJZAŽI, METAMORFOZE OBLIKA, SAKRALNI CIKLUS, SLUTNJE RATA, ANATOMIJA SLAVONSKOG PEJZAŽA, OTKRIVENE STRUKTURE RAVNICE, OTKRIĆE ZEMLJE, KODOVI ZEMLJE, KODIRANA MISAO, „LIFE’S GOOD“ – HOMMAGE RAVNICI, RITAM POVRŠINE i ZNAKOVNE PORUKE VREMENA.

Na izložbi je predstavljeno 30-tak radova Željka Subića i Gradski muzej se ovom izložbom, na najljepši mogući način, pridružuje obilježavanju Dana grada Nove Gradiške u 2020 – istaknula je Mihaljević.

Željko Subić slikar je zemlje kakvog hrvatsko slikarstvo do sada nije imalo

O autoru i izložbi progovorila je i Sonja Švec Španjol, diplomirana povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, diplomirana muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt:

– Zahvaljujući velikodušnoj gesti akademskog slikara Željka Subića koji je krajem prošle godine donirao izbor svojih djela Gradskom muzeju Nova Gradiška možemo pomnije pratiti njegov osobni i profesionalni put. Darovnica sadrži osobne dokumente, vrijedne plakate, obiteljske fotografije i ukupno 65 djela obuhvativši najranije radove nastale prije Akademije pa sve do recentnih slika uključujući i djela iz ključnih slikarskih ciklusa što donaciju čini zaokruženom i smislenom cjelinom. Broj od ukupno 65 djela nije nasumično odabran, već simbolički označava 65 godina života i rada autora u Novoj Gradiški.

Željko Subić slikar je zemlje kakvog hrvatsko slikarstvo do sada nije imalo. Osim što je zemlju kao likovni motiv ponovno otkrio, zahvaljujući svojoj iskrenosti i dosljednosti, prepoznao je prirodno osjećanje unutarnje strukture krajolika. Jednoj od najstarijih likovnih tema pristupio je posve individualno i stvorio likovni izričaj koji ujedinjuje klasično i suvremeno, sveprisutno i jedinstveno, fizičko i duhovno, logičkog i emocionalno, svačije, ali primarno svoje – istaknula je, između ostalog, Švec Španjol.

 

Komentari
Prethodni članakNove mjere od danas na snazi, spremaju se i kazne
Sljedeći članakPosljednji pozdrav dugogodišnjem treneru KK Strmac Nova Gradiška