U organizaciji Turističke zajednice grada Lipika i Grada Lipika u lipičkom perivoju podno Jelkinog brijega ove je subote održana 14. fišijada.

S obzirom na nikad brojniju konkurenciju četveročlanom žiriju, kojeg su sačinjavali Branko Žufika, vrhunski zagrebački kuhar, koji je najslavnije dane proveo u hotelu Esplanadi, te velikani lokalne gastronomije Vlado Maraković – Vabec, Aleksandar Šubert – Miki i Željko Ljevaković – Trovač, nije bilo jednostavno odlučiti kome će dodijeliti nagrade za prva tri mjesta.

Naime, i ove godine, na tradicionalnoj Fišijadi u Lipiku koja se održala 14. godinu za redom okupilo se šezdeset i dvije ekipe iz čitave Slavonije, ali i šire. Tako je osim domaćih natjecatelja s područja Lipika i Pakraca, bilo ekipa koje su došle iz Zagreba, Sesveta, Kutine, Daruvara, Dežanovca, Novske, Nove Gradiške, Požege, Slavonskog Broda, Velike Kopanice, Babine Grede, Oriovca, a po prvi put se u Lipiku natjecala i ekipa iz Belog Manastira, grada u kojem se ove godine održalo i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša, odnosno najveća hrvatska Fišijada.

Svaka natjecateljska ekipa je dobila 3 kg šarana, a osim ribe, dobili su i drvo, vino, kruh, zdjelice, pribor za konzumaciju i promotivne majice. Grad Lipik je svim posjetiteljima osigurao besplatan fiš.

Novogradiški vatrogasci, pripadnici JVP NG, okušali su se već petu godinu za redom u kuhanju ribljeg specijaliteta u Lipiku.

– Ove godine fišijada je bila najbrojnija do sada. Upravo iz tog razloga nismo se nadali nekom uspjehu, međutim, očito se žiriju koji je ocjenjivao svidio naš fiš i tako smo dospjeli na visoko drugo mjesto – rekao je zadovoljno zapovjednik JVP NG, Ivo Pejaković

Osim dobre ekipe, otkrio je Pejaković što je potrebno za dobar fiš paprikaš

– Kvalitetna riba, a osim toga, dobra paprika mora biti, kako bi se to sve zajedno sljubilo u pobjednički fiš – 

Pripadnici JVP NG sudjeluju na brojnim kulinarskim natjecanjima

– Obilazimo fišijade koje se već tradicionalno održavaju: Magić Mala, Ljupina, Bodovaljci, ali uvijek se rado odazovemo ako nas zovu i negdje dalje. Bili smo ove godine i u Jakšiću, gdje smo ostvarili također dobar rezultat – rekao je Pejaković

Prije proglašenja pobjednika, upriličen je nastup lipičkih mažoretkinja, a zatim je pobjedničkim ekipama priznanja i nagrade uručio gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana te ujedno zahvalio i čestitao svima koji su se odazvali. Nagrada za prvo mjesto bila je kotlić i iznos od 500 kuna, nagrada za drugo mjesto je bila nešto manji kotlić i iznos od 200 kuna, a za treće mjesto komplet noževa i 100 kuna.

Najbolji fiš na tradicionalnoj 14. Fišijadi u Lipiku na kojoj su se natjecale 62 ekipe, skuhao je Kristian Katušić iz Babine Grede. Drugo mjesto je pripalo ekipi Javne vatrogasne postrojbe iz Nove Gradiške, dok je Ivica Pandurević iz Velike Kopanice osvojio treće mjesto.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakMedicinska sestra Zdenka Starčević: Uvijek vedra, s osmijehom za one male, na kojima svijet ostaje
Sljedeći članakPijan mačetom ubio vlastitog psa i pokušao ga zapaliti