Svake godine Središnji koordinacijski odbor akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” raspisuje javni poziv za prijavu naj akcija u Republici Hrvatskoj. Budući da gradovi do 50 tisuća stanovnika imaju pravo prijaviti jednu akciju, čelništvo Grada Nova Gradiška odlučilo je kandidirati novogradišku Udrugu slijepih i njihov projekt “Dnevni boravak za djecu s poteškoćama u razvoju – Sreća iza ugla”.

Prosudbeno povjerenstvo Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” proglasilo je ovu akciju jednom od najboljih u Republici Hrvatskoj, stoga im je danas svečano uručena Povelja za naj akciju 2016. godine kojom je poboljšan i uljepšan život djece u gradu Nova Gradiška.

Novogradiška Udruga slijepih već 15 godina kontinuirano radi i okuplja djecu s teškoćama u razvoju i djecu iz udomiteljskih obitelji. Iza njih je uspješno realiziran projekt “Oaza sreće”, a trenutno provode program poludnevnog boravka za djecu s teškoćama u razvoju pod nazivom “Sreća iza ugla”. Kroz ovaj program, djeca se druže, uče, usvajaju nove vještine i znanja te kreativno provode slobodno vrijeme.

Projekt “Sreća iza ugla” trogodišnji je program financiran sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, a provodi se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb, gradskom Osnovnom školom “Ljudevita Gaja” i Gradom Nova Gradiška.

U projektu sudjeluje 25 djece osam sati dnevno pet dana u tjednu. U njega je uloženo više od tri tisuće sati volonterskog rada, što je neprocjenjivo za jedan grad poput našeg, a posebice za korisnike ovog programa.

– Trudimo se integrirati različite skupine djece s teškoćama u razvoju, ali i djecu bez teškoća. Na taj način podižemo svijest o osobama s invaliditetom, razvijamo toleranciju i rušimo stereotipe koji su, nažalost, još uvijek prisutni u našoj zajednici. Program dnevnog boravka obuhvaća šest tematskih radionica: životnih vještina, područje brige o sebi, likovnu, informatičku, hobi radionica, pomoć u učenju, radionicu rehabilitacije putem pokreta. Svake godine uz pomoć volontera organiziramo i osmodnevno ljetovanje djece, božićne priredbe, jednodnevne izlete… Sve što radimo činimo s ciljem dobrobiti naših korisnika i mislim da nam to zasada dobro uspijeva. Ovim putem želim zahvaliti i Gradu Nova Gradiška s kojim smo imali dosada najbolju suradnju – kaže Manuela Kumić, dugogodišnja predsjednica Udruge slijepih Nova Gradiška.

– Ovim putem želimo čestitati i još jednom zahvaliti novogradiškoj Udruzi slijepih na svemu što čine za svoje korisnike. Oni postižu zaista velike, sjajne rezultate. Osim što kvalitetno rade s djecom, pomažu i u svim drugim akcijama. Tako su dali svoj doprinos otvorenju dječjeg igrališta u naselju Urije. Nastavit ćemo suradnju Grada i novogradiške Udruge slijepih na jednom novom projektu u sportskom centru Ive Petranovića tako da ćemo i ovdje pokazati jedno zajedništvo i napraviti još puno dobrih stvari za našu djecu i mlade – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

 

Komentari
Prethodni članakHumanitarna pomoć za obitelj Andrašić Strinavić iz Bodovaljaca
Sljedeći članakNovogradiški tenisači uspješni u Širokom Brijegu