Danijela Andrašić Strinavić iz Bodovaljaca ima desetoro djece u starosti od 9 mjeseci do 15 godina. Uvjeti u kojima živi i brine o svojoj djeci su u najmanju ruku nehumani, bez tekuće vode, kupaonice i sanitarnog čvora (vanjski poljski WC) i grijanja. U kuhinji je mala peć na drva na kojoj i kuha za njih deset. Sobe u kojima djeca spavaju hladne su i vlažne, a starija djeca spavaju i na podu jer nema dovoljno kreveta. Pod je, uzgred rečeno, zapravo betonska deka. Vodu izvlače kantom iz bunara, pa je majka grije na toj maloj peći da bi okupala bar najmlađe i sl. Danijela je prije 6 mjeseci u ovu kuću doselila iz Doline, kada je odlučila napustiti svoga supruga, koji je bio nasilan i prema njoj, ali i prema vlastitoj djeci. Danijelin bivši suprug osuđivani je obiteljski nasilnik i alkoholičar, a kuća o kojoj je riječ,naslijeđe je Danijeline bake. Danas u prijepodnevnim satima posjetili smo Danijelu i njezinu djecu.

Djeca su dobra, dio ide u školu, a ovi mali su kod kuće. Ispočetka nam nije bilo lako, ali puno su mi pomogli otac i sestra. A kada je kćer moje susjede, Ivana, rekla kako će pokušati pomoći, bila sam presretna. I evo danas će nam dobri ljudi pomoći. – kaže Danijela.

Za ovu priču čuli su i u Hrvatskoj udruzi priređivača igara na sreću, od njihove djelatnice Ivane Konjević, koja je rodom iz istog sela. Ivana je sve ispričala svojim poslodavcima, koji su potom odlučili pokrenuti humanitarnu akciju za pomoć ovoj deseteročlanoj obitelji. U suradnji s ostalim članovima udruge HUPIS, Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, u akciju su se pridružili i kontroliri leta iz Zagreba (Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja). 

Danijeli je danas stigao kombi pomoći, kojega je uručio Andrej Sajko u ime Udruge HUPIS. U njemu su bile brojne kućne potrepštine, prekrivači, namirince, igračke, ali i najvažnije, dvije nove peći – jedna za kuhinju na kojoj može kuhati, a druga za sobe u kojima spavaju. Danijela nam je rekla kako im je zima jako teška, jer nemaju skoro ništa drva. Zamolila je sve koji mogu da joj pošalju nešto drva za peć.

Ova pomoć nije je jednokratna, iz Udruge su najavili kako će izgraditi kupaonicu te osigurati dovod tekuće vode jer u selu ne postoji vodovod.

HUPIS, Hrvatska udruga priređivača igara na sreću, čiji sam potpredsjednik, postoji već 10 godina i često je pomagala i pomaže u humanitarnim akcijama. Posljednje smo donirali 100.000kn udruzi KLOK, koja se bavi pomaganjem i liječenjem ovisnika o kocki, te 100.000kn Zavodu za hematologiju i onkologiju “Dr. Mladen Čepulić” i Dječjoj kirurgiji Klinike za dječje bolesti Zagreb, prilikom obilježavanja 10 godina postojanja i djelovanja udruge HUPIS. Više podataka o našim akcijama možete pronaći na stranici www.hupis.hr kaže Sajko.

Pozivaju se svi zainteresirani da se uključe u ovu akciju, trgovački lanci, građevinske tvrtke, obrti i ostali građani. Vjerujemo kako ćete opet pokazati svoje veliko humanitarno srce i pomoći ovoj obitelji.

no images were found

Komentari
Prethodni članakOdržan 3. Radni sastanak radne skupine za izradu Strategije razvoja Grada Nova Gradiška
Sljedeći članakNovogradiškoj Udruzi slijepih uručena Povelja za naj akciju u Republici Hrvatskoj / photo