Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine kada je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog. Događaj je jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Članovi obitelji stradalih u kornatskoj tragediji, kolege vatrogasci i brojni drugi na datum tog nesretnog događaja došli su po sedmi put odati počast Dini Klariću, Ivici Crvelinu, Ivanu Marinoviću, Marku Stančiću, Gabrijelu Skočiću, Hrvoju Strikomanu, Tomislavu Crvelinu, Anti Crvelinu, Josipu Lučiću, Karlu Ševerdiji, Marinku Kneževiću i Anti Juričevu-Mikulinu. 

Počast stradalima odala su i dvojica pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška, zapovjednik Siniša Makovičić i Ivo Pejaković.

“Prvi puta smo bili tamo. Strašan je to osjećaj. Vidjeli smo mjesto gdje su stradali. Žalosno je za bilo što izgubiti ljudske živote, pa i za onakav prostor gdje prevladavaju samo kamen i trava. Velika je to tragedija. Najveće pitanje i dan danas je zašto se to dogodilo. Da li se to moglo izbjeći ili ne, ne znam. Ali vjerujte u proteklih 7 godina naraslo je toliko malo trave da mislim da ju danas stavite na jedno mjesto ne bi imalo što goriti “, kaže Makovičić.

Iako je prošlo sedam godina od najveće tragedije hrvatskoga vatrogastva i dalje se ne zna od čega su stradali vatrogasci, ni tko je kriv za niz propusta počinjenih tog dana. Bivšem županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici jedinom se sudilo za propuste. Krivnje ga je oslobodio sud u Zadru te se i dalje čeka pravorijek Vrhovnoga suda.

Već sedmu godinu zaredom obitelji stradalih vatrogasaca muče ista pitanja i najvažnije među njima – što se to dogodilo na Kornatu?

Autor: Nikola Knežević/photo: Siniša Makovičić

Komentari
Prethodni članakFran Rakonić na regionalnom Masters turniru
Sljedeći članak„Partnerstvo odraslih ZA NE-ovisnost djece i mladih“ – novi projekt Udruge „Pozitiva“