Iako većina bolesnika nije svjesna da ima oštećenja vidnog polja, istraživanja su pokazala da bolesnici s umjerenim i znatnim oštećenjem vidnog polja opisuju zamagljene dijelove vidnog polja ili dijelove koji potpuno nedostaju, kao i sliku zamagljenog tunela.

– Oštećenje vida nastalo zbog glaukoma je nepovratno, pa su rano prepoznavanje bolesti, dijagnostika i pravovremeno liječenje iznimno važni – ističe dr. Slavica Konjević Pernar, oftalmologinja u Općoj bolnici Nova Gradiška.

Upravo iz tih razloga u Hrvatskoj se i ove godine, od 7. do 13. ožujka obilježio Svjetski tjedan glaukoma. Za razliku od prijašnjih godina, u novogradiškoj bolnici, zbog pandemije koronavirusa, nisu bile organizirane posebne akcije, ali na prevenciji i otkrivanju ove bolesti, kako ističu, rade kontinuirano, tijekom cijele godine.

– Glaukom je prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Više od pet milijuna ljudi u svijetu slijepo je zbog posljedica glaukoma i broj oboljelih je u porastu. Borba protiv glaukomske sljepoće započinje podizanjem razine svijesti i znanja o glaukomu te ratnim otkrivanjem bolesti. Problem kod ove bolesti je što ona dolazi bez upozorenja i simptoma i postupno oštećuje vid. Glaukom je bolest vidno živca, a najčešće nastaje kao posljedica poremećenog normalnog protoka tekućine kroz oko. Zbog zadržavanja previše tekućine u oku, raste očni tlak, a to se stanje naziva povišeni očni tlak. Tako povišeni očni tlak glavni je čimbenik rizika koji može dovesti do propadanja vidnog živca i oštećenja vidnog polja. To se stanje naziva glaukom.

Dijagnosticira se jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa. Za početak je potrebno izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac. U slučaju sumnje na glaukom, uputit će bolesnika na daljnju dijagnostičku obradu. Glaukom se može liječiti lijekovima, laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je glaukom dijagnosticiran. Svi stariji od 40 godina jednom u dvije godine trebaju otići oftalmologu na pregled, mjerenje očnog tlaka i pregled vidnog živca. Dijagnosticirani glaukom treba liječiti do kraja života, zato je važna pomna i precizna dijagnostika da bi se uvidjelo pravo stanje – zaključila je dr. Konjević Pernar.

-Vid koji je izgubljen ne može se vratiti. Na vrijeme prepoznat glaukom, redovito uzimanje terapije i redovite kontrole mogu sačuvati vid – dodaju oftalmologinje dr. Marija Štefanović i dr. Marta Vidović.

 

Komentari
Prethodni članakHrvatska demokršćanska stranka, podružnica Brodsko posavske županije
Sljedeći članakOBAVEZNO PROBAJTE: Nova gastro ponuda Motela TURIST u Starom Petrovom Selu!