”Kad bi drveće hodalo,
Šume bi se razilazile na sve strane.
Drveće bi hodalo,
A mahale njihove grane.

Kad bi drveće hodalo,
I parkovi bi šetali nedjeljom sa šetačima,
A možda bi i zaigrali malo sa igračima.

Kad bi drveće hodalo,
Među pticama bi došlo do velike pometnje,
Jer bi i gnijezda krenula u šetnje.

Kad bi drveće hodalo,
Ja bih pisao naranči s juga
Nek dođe kod moga bolesnog druga.”

Stihovi su ovo pjesme koju su čitale sve generacije, jedna je od najpoznatijih koje je napisao hrvatski pjesnik, dječji pisac i prevoditelj Grigor Vitez.

Upravo njemu u čast, Gradski muzej Nova Gradiška od jučer, pa sve do kraja kolovoza svoj izložbeni prostor dao je na raspolaganje jedinstvenoj izložbi naziva ”Kad bi drveće hodalo”… Ostavština Grigora Viteza

Prigodnim programom ispunjenim poznatim stihovima hrvatskog pjesnika Grigora Viteza, u Gradskom muzeju otvorena je izložba Hrvatskog školskog muzeja “Kad bi drveće hodalo”.

Izložba je ovo koja će najmlađe razveseliti, a one malo starije (no još uvijek dječjeg srca) podsjetiti na bezazlenost i ljepotu igre i djetinjstva. Hrvatski školski muzej je 2012. godine zahvaljujući Vitezovoj kćerki Olgi Vitez Babić dobio čitavu njegovu ogromnu ostavštinu na čuvanje. Povodom 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti pjesnika, prevoditelja, učitelja, dugogodišnjega urednika dječjih knjiga Grigora Viteza (1911. – 1966.) muzejska savjetnica i arhivistica Sonja Gaćina Škalamera 2016. godine priredila je izložbu i jedinstvenu e-publikaciju “Kad bi drveće hodalo: Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju”. 

Na svečanom otvorenju izložbe okupljene je pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević i ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Štefka Batinić. Izložbu je predstavila njena autorica Sonja Gaćina Škalamera, a prigodnim riječima otvorio ju je načelnik Općine Gornji Bogićevci Pavo Klarić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo jer upravo ta hrvatska kulturna baština krasi novogradiški Gradski muzej.

Otvaranje izložbe upotpunio je i pjesnik Zrinko Kapetanić pročitavši neke od pjesama Grigora Viteza.

Tri mjeseca će izložba krasiti novogradiški Gradski muzej, a ako ipak ne posjetite izložbu, počastite se fotografijama u nastavku. 

Komentari
Prethodni članak”PreCjednica” predstavila svoj roman “JESI ONLINE?”
Sljedeći članakDvije obitelji s područja općine Rešetari dobile novu perilicu za rublje i štednjak na drva