Tko svoju domovinu, svoj narod ljubi, taj se veseli svakom njezinu napretku, taj ga po najboljoj mogućnosti podupire te prinosi na oltar domovine osobne svoje žrtve. To je prvi zahtjev patriotizma. A vatrogastvu je divna i upravo zamjerna zadaća: da čuva narodno blagostanje od požara i po tom diže gospodarstvo domovine, pak braneći i život čovječji.

Vatrogastvo je svojim čovjekoljubljem ponajčvršća poluga humanizma…

Pisano je davne 1892. godine u prvom vatrogasnom časopisu u Hrvatskoj…

Živuće generacije novogradiških vatrogasaca ove godine obilježavaju 148-tu obljetnicu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška. Tijekom svih ovih godina dragovoljno, hrabro i nesebično pod vatrogasnim geslom „Vatru gasi – brata spasi“ spašavali su živote i imovinu ne pitajući čije gori.

Novogradiški vatrogasci perjanica su razvoja vatrogastva u Hrvatskoj, a vatrogastvo u Novoj Gradiški svijetli primjer dugogodišnjeg osviještenog i humanog djelovanja u zajednici.

Uvijek spremni, uvijek tu, rade, pomažu, na pomoć društvenoj zajednici, ne pitajući gdje gori.

Uz Javnu vatrogasnu postrojbu, okosnica su razvoja vatrogastva u našem gradu. Svakim danom povećavaju broj članova, posebice mladih, na što su iznimno ponosni.

Ponosni su i na činjenicu da je među vatrogascima i sve više žena.

Kako doznajemo, od 13. travnja DVD Nova Gradiška postao je bogatiji za dvije vatrogasne časnice. Zamjenica je to gradonačelnika Ivana Trupina i Aleksandra Pavlica koje su uspješno završile osposobljavanje za vatrogasne časnice.

– Usavršavanje je trajalo sto sati, imali smo teoriju utorkom i četvrtkom, vježbe nedjeljom. Bilo je ovo, zaista, predivno iskustvo. Zašto sam se odlučila na vatrogastvo? Ja sam u vatrogascima od 2015. godine, a na ovaj čin sam se odlučila iz više razloga, prvenstveno da pomladimo DVD. Ovo je prekrasno iskustvo za djecu, druženje, natjecanje, vježbanje i brojne akcije u kojima članovi daju svoj doprinos u zajednici.

Mjesec svibanj je, inače mjesec vatrogastva, stoga tada imamo i brojne aktivnosti. Naše dobrovoljno vatrogasno društvo u suradnji s školama tada održava radionice i edukacije o vatrogastvu namijenjene našim najmlađim sugrađanima. Još jedan je razlog zbog kojeg sam vezana uz ovu više nego humanu aktivnost. Moj pokojni brat Goran je dugi niz godina bio u vatrogasnoj mladeži i živio vatrogastvo u svakom smislu – kaže „novopečena” vatrogasna zapovjednica, aktualna zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

Aleksandra Pavlica također je dugogodišnja članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Gradiška:- Volim vatrogastvo, humani poziv vatrogasca je nešto posebno, a i mi žene smo pravi dokaz da se itekako može pridonijeti životu društvene zajednice. Pomoći nekome, spasiti imovinu ili čovjeka je nešto, nadasve, plemenito, stoga nastavljamo dalje – kaže.

Komentari
Prethodni članakObavijest o problemima u distribuciji pitke vode
Sljedeći članakMaksimir pod našim nogama: Mladi Reštarci sutra izvode “Dinamovce” u polufinale Kupa Hrvatske