Povodom 30. obljetnice međunarodnog Dana priznanja Republike Hrvatske, članovi Udruge veterana 3. gardijske brigade Hrvatske vojske “Kune” Nova Gradiška i 5. GBR HV “Sokolovi” jučer su kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, položili vijence i zapalili svijeće u čast svim poginulim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Nakon svečanog dijela, svi članovi udruga nastavili su druženje u dvorištu Doma hrvatskih branitelja.

15. siječnja 1992., Hrvatsku je priznalo svih 12 članica Europske unije, koliko ih je Europska zajednica brojila u tom trenutku, kao i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska. Bilo je to punih šest mjeseci nakon što je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio povijesnu Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Za Hrvatsku, izloženu velikosrpskoj agresiji i s okupiranim dijelovima svojeg teritorija, čin međunarodnog priznanja značio je da zauzima svoje ravnopravno mjesto među državama svijeta i da ostvarena neovisnost nikad više neće biti dovedena u pitanje.

Komentari
Prethodni članakETEŠ Nova Gradiška uspješna u EU projektu Demeter: Učenici sudjeluju u izradi rovera za razminiranje
Sljedeći članakU općini Nova Kapela nastavljaju s brigom o okolišu: Mještanima nabavili kante za odvajanje otpada