Nastavnici Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška Krunoslav Cvitković, Tibor Čolović, Boris Grgić, Zoran Ivančić i Sara Stuburić sudjeluju na Erasmus+ projektu DEMETER. Kroz brojne online sastanke i posjet Švedskoj projekt odlično napreduje, a ove godine trebao bi biti završen. Prof.Zoran Ivančić je predstavio nastavnički manual (IO3) te rad koji je već napravljen na njemu.

-” Radimo tematsko učenje, za nas su to mine odnosno izrađujemo rover za razminiranje. Provlačimo različite predmete kroz tu zajedničku temu; programiranje, mehaniku i 3d modeliranje. Zajedno sa školama partnerima trebamo napraviti fizički rover. Temu smo dobili jer su kolege iz Švedske smatrali da je tema aktualna, obzirom da postoje prostori u Europi koji nisu razminirani, tražili su partnere koji na svom području imaju takvu situaciju,” – kaže Zoran Ivančić, prof. računalnih predmeta ETEŠ Nova Gradiška.

-” Rover još nije finaliziran, potrebno je napravit ruku koja detektira mine, gusjenice i šasija su gotove, njima se upravlja daljinskim upravljačem putem interneta kako čovjek ne bi morao fizički tražiti mine, kako bi se s bilo kojeg mjesta na svijetu mogli poslati robota i kontrolirati ta područja, problem su skrivena područja koja nemaju internet zato imamo alternativni sustav upravljanja pa se i u takvom području može upravljati roverom,”

Važan dio projekta je prikazati kako učenici uče kroz određenu temu, napraviti zanimljiv problem kojem će otkriti i izraditi rješenje.

-” Kad im se ponudi neki problem tehničke prirode poprilično zagrizu, izdvojio bih dva učenika maturanta Ivan Došlić i Toni Jelašac. Koji god problem im zadam, brzo pronađu rješenje, jako su zainteresirani,” – ističe prof. Ivančić.

U ovom projektu sudjeluju škola iz Švedske, Francuske i Španjolske.

-” Problem koji se pojavio je upravljanje s upravljačem za robotsku ruku i za detektor mina tj.metala, detektor je na gumbe i ne možemo slati signal do korisnika koji pretražuje mine, u suradnji s učenicima osmislili smo par rješenja te još uvijek razmišljamo koje ćemo implementirati.”

-” Nakon posjeta i razgledavanja škole, odlučili su se baš za našu školu jer možemo izvesti sve vezano za projekt. Trebali bi biti gotovi do rujna, s obzirom da su učenici imali ograničeno sudjelovanje zbog pandemije, nažalost nisu mogli putovati u škole koje također sudjeluju, no drago mi je da će imati ovakvo iskustvo jer najvažnije je stečeno znanje kroz projekt,” – zaključio je profesor Ivančić.

Komentari
Prethodni članakEvo gdje se sve može cijepiti sljedećeg tjedna
Sljedeći članakNovogradiške “Kune” i “Sokolovi” obilježili 30. obljetnicu međunarodnog Dana priznanja Republike Hrvatske