Ovu priču najbolje je započeti kronološkim redom, jer su učenici Elektrotehničke i ekonomske škole nanizali mnoštvo uspjeha u proteklih nekoliko mjeseci. 

Priča počinje 5. veljače, kada je u istoimenoj školi provedeno  Školsko natjecanje za učenike smjera komercijalist, na koje su se prijavile dvije ekipe – muška i ženska. S obzirom na to da su se vrijedno pripremali za školsku razinu natjecanja, očekivali su prolazak dalje, što su na kraju i postigli. Obje ekipe ostvarile su dovoljno dobar rezultat kako bi se plasirale na Međužupanijsko natjecanje, kojemu je domaćin ove godine bila upravo Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška. 

Prisjetimo se, početkom ožujka, na Međužupanijskom natjecanju sudjelovali su učenici iz četiri škole: Virovitice, Orahovice, Požege i Nova Gradiške koji su bili raspoređeni u 5 grupa po tri učenika.

Struktura natjecanja sastoji se od nekoliko dijelova. U periodu od 180 minuta radi se korelacija iz više predmeta: tehnike vanjskog trgovinskog poslovanja, poduzetništva, strukovnih vježbi i računovodstva. 

U prvom dijelu natjecanja na temelju zadanih podataka o izvozniku učenici izrađuju najpovoljnije izvozne pretkalkulacije, zatim čvrste ponude koje se sastavljaju na hrvatskom i engleskom jeziku. Završni dio  je prezentacija u koju prilože konačne rezultate i također ju izrađuju na engleskom i hrvatskom jeziku. 

Drugi dio takmičenja odnosilo se na prezentiranje, odnosno obranu svoga rada, gdje su komisiji učenici prikazali ono što su napravili tijekom zadanog vremena. 

Iako je natjecanje uistinu zahtjevno i kompleksno, učenici novogradiške škole uz dobru pripremu i mentorstvo profesorice Ivane Gajski Berić, ponovno su dokazali kako kvalitetno barataju strukovnim predmetima. Treće mjesto osvojila je muška ekipa komercijalista u sastavu: Viktor Peić, Borna Stipić i Pavao Petrić, a prvo mjesto i plasman na Državno natjecanje osvojile su komercijalistice: Jozefina Kajtazi, Rebeka Jakovljević i Monika Brkljača.

Državno natjecanje učenika u disciplini Komercijalist i Prodavač održano je u Virovitici od 11. do 13. travnja, u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Državnoga povjerenstva te domaćina Strukovne škole Virovitica.

Učenici su pokazali vještine i znanja koja su dio projekta WorldSkills Croatia 2018., koji promiče izvrsnost učenika u strukovnim zanimanjima, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda. 

Trodnevni boravak u Virovitici bio je isplaniran, kako bi se reklo, u detalj. Prepun raznih aktivnosti za sudionike. Za početak je organiziran program dobrodošlice učenicima i profesorima u Kazalištu Virovitica, cjelodnevna natjecanja u prostorima škole i prodavaonicama u gradu, stručnog skupa za nastavnike, posjet Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici, obilazak grada, druženje sudionika, obilježilo je ostatak vremena natjecateljima i njihovim mentorima. Zadnji dan ostavljen je  proglašenje najuspješnijih u obje kategorije. 

Na Državnom natjecanju u disciplini Komercijalist natjecali su se najbolji učenički timovi iz šest škola s područja Republike Hrvatske: Ekonomska škola „Braća Radić“ Đakovo, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška, Komercijalno trgovačka škola Split, Srednja škola Krapina, Trgovačka i komercijalna škola „Davor Milas“ Osijek i Strukovna škola Virovitica. 

Unatoč iznimno jakoj  konkurenciji,  novogradiške komercijalistice: Jozefina, Monika i Rebeka  pokazale su  i dokazale da se uz puno truda i rada mogu postići zapaženi rezultati poput njihovog plasmana na visoko treće mjesto u državi.

Osim što su se djevojke s natjecanja vratile s medaljama, za njih je ovo bilo jedno uistinu predivno iskustvo u skolpu kojega su upoznale mnoštvo novih prijatelja, zabavile se, a i uživale u ljepotama Virovitice. 

no images were found

 

 

 

Komentari
Prethodni članakPoznati glazbenici održali koncert za djecu oboljelu od autizma
Sljedeći članakIvana Trump posjetila Novu Gradišku