“U noći sa 31.10. na 1.11.2017. došlo je do puknuća vodovodne cijevi u naselju Urije. Svi korisnici imat će vode, neće biti problema s isporukom ali zbog obujma kvara može doći do problema s kvalitetom vode na pojedinim djelovima grada. Molimo sve korisnike za razumijevanje. Sutra, 2.11.2017., u vremenu od 8.00 do predvidivo 12.00 sati naselje Urije bit će bez vode zbog završetka radova na navedenom kvaru.” 

Tragom ove, ali i informacija naših slušatelja na teren su izašli naši novinari kako bi provjerili trenutnu situaciju. Posjetili su direktora Slavče, d.o.o trenutno prozvanog kao glavnog krivca za nastalu situaciju i ponovne probleme s vodom. Ogradio se direktor “Slavče” Ivan Mikić od krivnje, s pravom, jer ovoga puta “viša sila” je utjecala na puknuće preko 50 godina starih cijevi i zbog velikog nagona vode došlo je do zamućenja iste. Ekipa Slavče d.o.o promptno je u dubokim noćnim satima otkrila mjesto nastanka kvara, te započela sa sanacijom koja je, u međuvremenu, izvršena. Voditelj radova Alojz Madžarević objasnio je nastalu i trenutnu situaciju.

– Mi jednostavno ne možemo djelovati na strukturu cijevi i na probleme koji se događaju na mreži. Događa se da cijevi pucaju, to se jučer dogodilo negdje oko 2 sata po noći. Na poziv policije izašli smo na teren, počeli smo raditi već u 3 sata u noći i to u teškim uvjetima. Međutim, mi smo sanirali kvar i napravili da ljudi imaju donekle vodu, s tim da je opseg posla bio takav da nismo imali sav materijal na skladištu. Daljnje radove smo, stoga, odgodili za 2.studeni, znači danas, kada je problem riješen i cijevi popravljene. Voda je puštena i u tijeku je ispiranje, stoga molimo potrošače da imaju strpljenja jer mi kvarove ne planiramo, oni se sami događaju, a mi djelujemo besprijekorno u što kraćem vremenu. Vjerujem da će najkasnije sutra ujutro voda biti sasvim u redu. 

Što o svemu kaže gradonačelnik Vinko Grgić:

-U ovom trenutku je zaista problematično puknuće cijevi u naselju Urije jer stanovnici imaju vrlo male vode koja je prljava i nije za upotrebu. Što reći, svakih mjesec, dva pojavljuju nam se novi problemi i nagomilavaju se. U posljednjih trideset godina u “Slavči” se ništa nije radilo i ulagalo na promjeni komunalne infrastrukture. “Slavča” se bavila nekim svojim drugim problemima i brigama, a u međuvremenu se nagomilalo 40 milijuna troškova ili dugova. Zbog čega je dužna? Očito su novci odlazili u neke druge smjerove ili da ne kažem džepove. Ja sam ove probleme naslijedio i trenutno nemam “čarobni štapić” za rješavanje problema. Na sve moguće načine se borim da ih riješim. Rješenje je spajanje “Slavče” i “Regionalnog vodovoda Davor” jer je stanje, uistinu, alarmantno. U sklopu aglomeracije, sljedeće godine u šestom ili sedmom mjesecu bi ovakvi problemi trebali biti riješeni. U ovom se trenutku završava vodosprema u Rešetarima, a počela se graditi i u Novoj Gradiški. Ja sam očajan i kao gradonačelnik Nove Gradiške i kao građanin jer niti ja cijeli šesti, sedmi, osmi mjesec, pa čak i deveti mjesec nisam imao vode. Razumijem ljude koji se žale jer i ja imam malu djecu i znam kakav je to problem. Ako se žale, čine to s pravom.

Računi građanima dolaze, a voda se ne isporučuje ispravna. Velike kadrovske promjene u upravljanju javnim vodovodom su na vidiku, kaže Grgić:

-Neke stvari se moraju definitivno promijeniti. Uskoro će biti raspisani natječaji, imenovana nova uprava ovih dviju tvrtki koji će se pothitno morati pozabaviti rješavanjem problema jer ovo je neizdrživo. Grad je uputio zahtjev Slavči za umanjenje računa, gdje je on nestao-nitko ne zna?! U tvrtci “Hrvatske vode” su rekli da postoji mogućnost da  se oslobode tog dijela plaćanja barem na određeno vrijeme. Što je “Slavča” napravila ja nisam dobio informaciju. Od nove tvrtke očekujemo da se kvalitetnije bave ovim pitanjem, da naprave kvalietne planove za rekonstrukciju jer ako se vi u posljednjih 30 godina ne maknete, samo naplaćujete vodu, a prihodi odlaze u druge, različite smjerove, onda se zaista može postaviti pitanje što se radilo i gdje je novac odlazio – kaže Grgić.

Što kaže struka na sve ovo. Šteti li i koliko ovakva voda plinskim instalacijama i bojlerima? Vlasnik Obrta za servis i instalacije grijanja “NG plin” Dragoljub Zrnić pojašnjava:

-Naravno, da takva voda šteti bojlerima. Mulj se taloži u njima i trebali bi ih čistiti svakih šest mjeseci. Ne pomaže ni ugrađivanje filtera jer bi se i oni stalno trebali mijenjati. Servis bi se bojlera trebao obavljati svake tri godine, a kakva je novogradiška voda ispada da bi trebalo svakih šest mjeseci.

Usput, cijena je servisa 380,00 kuna, pa onda računajte…

Platite vodu, platite servis, a gdje su tu građani, očito je pitanje od “milijun dolara”…

Komentari
Prethodni članakProdajem smokare od 100-200 kg i teške krmače. 091/329-00-83
Sljedeći članakDr. Zorana Marić: Danas kreće cijepljenje protiv gripe