U Hrvatskoj danas počinje cijepljenje protiv gripe.

Kako ističe dr. Zorana Marić, epdiemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Grada Nova Gradiška, gripa je akutna zarazna bolest dišnog sustava koju uzrokuju virusi gripe. Karakterizira je epidemijsko javljanje tijekom hladnog perioda godine.

– Simptomi su nagli početak s povišenom temperaturom, glavobolja, bolovi u mišićima, malaksalost itd. Poslije navedenih simptoma javljaju se simptomi sa strane dišnog sustava: kašalj, kataralni simptomi, upala grla, bronha, a u težim slučajevima i upala pluća. Bolest je vrlo sklona komplikacijama te ju treba shvatiti krajnje ozbiljno. Ovo naročito važi za starije osobe te osobe koje boluju od neke kronične bolesti pluća, srca, bubrega, jetre, krvnih bolesti, zloćudnih bolesti itd.

Gripu treba preležati. Uzimati lijekove protiv temperature i bolova, lijekove protiv kašlja, tople napitke, laganu prehranu itd. (antibiotike uključiti u terapiju jedino uz kontrolu liječnika).

U slučaju da visoka temperatura (preko 38,5 C) traje duže od tri dana, pojave poremećaja svijesti, teškog disanja, bolova u prsima, nekih drugih simptoma koji upućuju na eventualne komplikacije, obavezno se obratiti liječniku obiteljske medicine – kaže dr. Marić.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je za ovu sezonu 280.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe – „Influvac“.

– Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi), osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (npr. trudnice) i sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.Također, podsjećamo da dojenje i trudnoća nisu kontraindikacije za cijepljenje protiv gripe ovim cjepivom. Naprotiv, poodmakla trudnoća je indikacija za cijepljenje protiv sezonske gripe.

Za sve ostale građane cijena cjepiva je 20.00 kn.

Građani se mogu kao i ranijih godina cijepiti kod izabranog liječnika i u Zavodu za javno zdravstvo Grada Nova Gradiška.

Komentari
Prethodni članakNovogradiška voda opet nije za upotrebu, hoće li zbog ovoga “padati glave”?!
Sljedeći članakObećali povećanje mirovina, no saborskim zastupnicima će rasti 500, a “običnim” umirovljenicima 40 kuna