Temeljem Plana organizacije TISPOL – mreže prometnih policija država Europe, jučer je se održao 24 satni nadzor brzine na području cijele Hrvatske, kao i u preko 20 država članica TISPOL-a.

Brzina je vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, a upravo ova akcija imala je za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o opasnosti nepropisne i neprilagođene brzine.
Prema statističkim pokazateljima za 2018. godinu, od ukupno 317 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 158, odnosno 49,8% poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Policijska postaja Nova Gradiška akciju”Brzina” provodila je na nekoliko lokacija na širem novogradiškom području. Posebnost ove akcije je što su građani mogli sudjelovati u njenom provođenju tako što su policiji mogli predložiti lokacije u svojim mjestima gdje žele da se provodi nadzor brzine. Akciji su prisustvovali i predstavnici medija, a upravo suradnjom s građanima i medijima nastoji se podići svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa.

Novogradiškoj policiji u provođenju akcije pridružila se i ekipa Domaćeg radija Nova Gradiška, koja je s policijskim službenikom Stjepanom Ćalićem bila na lokaciji Kovačevac.

Vozači često podcjenjuju opasnost brze vožnje i oslanjaju se na razne tehnologije koje su u funkciji povećanja sigurnosti kod vožnje, a koje su ugrađene od strane proizvođača. Ipak Stjepan Ćalić upozorava

-“Tehnologije kao ABS mogu pomoći vozačima, ali ni te tehnologije nisu svemoguće i kod ekstremnih brzina većinom slabo pomažu. O brzini kretanja ovise i put reagiranja i put kočenja, što veća brzina to se drastično produljuje zaustavni put.”

Za vrijeme prisustva novinara radija Nova Gradiška policija je zabilježila 4 prekršaja nepropisne brzine. I dok se većina vozača slaže da treba kažnjavati nepropisnu vožnju, velik dio njih smatra i da bi se na nekim mjestima gdje je ograničenje brzine 50 km, moglo podići na 60 ili 70.

-“Nisam neki ljubitelj prebrze vožnje, ali nisam ljubitelj ni spore vožnje, mislim da neke umjerenosti treba biti. Na ovoj dionici cesta je ravna i pregledna, imaju nogostupi i mislim da bi se moglo ograničenje povisiti na barem 60 km na ovakvim dionicama.” – rekao je vozač Mario

Komentari
Prethodni članakU Brodsko posavskoj županiji otvoreno 185 natječaja za posao
Sljedeći članakSpriječite bolest na vrijeme: Sutra u Novoj Kapeli velika humanitarna akcija za zdravlje, pozvani su svi