Novogradiška Gimnazija je osnovana Naredbom Povjerenstva za prosvjetu i bogoštovlje u Zagrebu 31. siječnja 1919. godine. Žitelji Nove Gradiške prihvatili su Gimnaziju kao svoju najdražu školu. Njihov doprinos za njeno osnivanje je ogroman. Novogradiška Gimnazija bila je tada jedina srednjoškolska ustanova koju su pohađali ne samo učenici iz novogradiškog kraja nego i iz područja Novske, Bosanske Gradiške, Pakraca, Kutine. Tako je bilo sve do početka drugog svjetskog rata, pa i desetak godina nakon njegova završetka, a danas Gimnazija Nova Gradiška, proslavila je 99. rođendan. 

Prošle godine organizirana je velika svečana manifestacija popraćena bogatim programom, te mnoštvom uzvanika, no ove godine rođendan je proslavljen nešto ležernije, istaknula je ravnateljica Gimnazije Ljiljana Ptačnik, rekavši: 

-”Profesori i učenici su ove godine stavljeni u prvi plan, uz niz zanimljivih radionica, ali sportskih i glazbenih aktivnosti pokazali su sve ono što mogu, znaju i što ih interesira.”

Radionice su pripremili profesori, a učenici su se dobrovoljno prijavljivali ovisno o tome koja ih je najviše zainteresirala. Petnaestak interaktivnih radionica raspoređenih po učionicama škole učenike su potaknule na rad i zajedništvo. Od novinarske, game lab, radionica vezanih uz strane jezike, biologiju, kemiju, geografiju, život, elektrotehniku, pravilno citiranje, jedan dan u životu pračovjeka, pa sve do izuzetno zanimljive izložbe kamenja i minerala učenika Mateja Plavca danas je ispunjavalo novogradišku Gimnaziju. 

Nakon radionica, u Društvenom domu održane su sportske aktivnosti i glazbeni program. 

Iako je ove godine rođendan proslavljen ležerno, uz profesore i učenike, ravnateljica Ptačnik najavila je kako će sljedeće godine povodom 100. rođendana biti upriličeno veliko slavlje popraćeno bogatim programom. 

-”Malo je gradova u Republici Hrvatskoj koji se mogu pohvaliti s tako dugom tradicijom jedne škole.” – ponosna je Ptačnik 

Ono što si ravnateljica, djelatnici Gimnazije, ali i učenici iste povodom rođendana iz godine u godinu priželjkuju jest obnova zgrade, ali i izgradnja sportske dvorane jer ova Ustanova to itekako zaslužuje. Zahvaljujući sluhu župana Danijela Marušića i gradonačelnika Vinka Grgića, te jačanju javnog mijenja, novogradiškoj Gimnaziji bi se do slijedećeg, jubilarnog rođendana, napokon mogla ostvariti i neka od ovih velikih želja, natuknula je ravnateljica Ptačnik. 

Stoga, sretan rođendan Gimnazijo, neka ti se ostvare sve želje! 

no images were found

Komentari
Prethodni članakNovogradiščani predali veću količinu oružja i streljiva
Sljedeći članakBOKS: Naš Filip Poturović ovog petka boksa svjetsku WSB ligu u Italiji