Međunarodne Eko-škole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih odgojno-obrazovnih ustanova (osnovne i srednje škole, dječji vrtići i učenički domovi, škole za djecu s posebnim potrebama i fakulteti). Međunarodni program Eko-škole je razvila Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Founadtion for Environmental Education – FEE) kao odgovor na UN konferenciju 1992. godine. Program se službeno počeo provoditi od 1994. godine u Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji. Danas Eko-škole se provode u više od 59 država svijeta koje povezuju više od 46 000 škola. Eko-škole su program i sustav nagrađivanja. Škole se nagrađuju Zelenom zastavom sa znakom Eko-škole koja se može izvjesiti na zgradi škole ili izložiti u predvorju. Škole također dobivaju i povelju (certifikat) Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, te pravo na logo (znak Eko-škole) koji će se nalaziti na dopisima.

Novogradiška Gimnazija status Eko škole ima od 2000. godine, a redovitim aktivnostima postiže zadane ciljeve, a to je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika Eko-škole. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine. Nakon toga slijedi obnova statusa. Stjecanjem statusa dijamantne Eko škole, naša Gimnazija više ne mora obnavljati status.

Danas je u Gimnaziji Nova Gradiška održan svečani program povodom podizanja Zelene zastave. Naime novogradiška Gimnazija je dosegla dijamantni status Međunarodne Eko-škole. Himnu “Lijepa naša” izveo je mješoviti pjevački zbor Gimnazije pod vodstvom Sanje Stičinski, prof. Program je vodio Karalo Szabo, a pozdravnu riječ u ime svih djelatnika i učenika škole održala je ravnateljica Ljiljana Ptačnik. Čestitke za uspješan dosadašnji rad i riječi podrške domaćinima je uputila dogradonačelnica za društvene djelatnosti Grada Nova Gradiška, Vesna Đapić. Prigodan tekst Eugena Kumičića, “Moja domovina” , pročitao je Bruno Bošković kojeg je za ovu priliku pripremila Vjekoslava Bagarić, prof. Svečani dio programa upotpunjen je još jednim nastupom gimnazijskog zbora.

Ovom prilikom kapelan Roko Ivanović posvetio je Zelenu zastavu, a ovom događaju kumovali su Slavica Štefanac u ime Pučkog otvorenog učilišta Auto moto centar Nova Gradiška  i Hrvoje Žakić kao predstavnik Hrvatskih šuma. Za zabavni dio programa pobrinuo se Tamburaški sastav Gimnazije pod mentorstvom Branimira Krambergera, prof.
Osim brojnih redovnih eko aktivnosti gimnazijalci su se ove godine natjecali na Ekološkom kvizu “Lijepa naša”,  najvećem ekološkom natjecanju hrvatske mladeži, te osvojili drugo mjesto pod mentorstvom Josipa Sokića, prof. Također sudjeluju u dvije kampanje, “Manje smeća” i “Jedimo zdravo” uz veliki angažman pedagoginje škole, Ljiljane Vidmar. Od ove školske godine počeli su raditi i botanički vrt u dvorištu Gimnazije. Svim brojim aktivnostima potvrdili su zaista zasluženi dijamantni status.

no images were found

Komentari
Prethodni članakZavršni koncert učenika Glazbene škole: oproštaj s još jednom generacijom učenika / photo
Sljedeći članakPonovno kriminalne radnje u novogradiškom području