U subotu 16. siječnja, članovi Kulturno umjetničkog društva “Drežnik”, Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk” iz Nove Gradiške i Udruge “Sve lipo” Srednji Lipovac, nastupili su na 13. Smotri pučkih igrokaza u Sikirevcima.

KUD “Drežnik” predstavio se igrokazom “Proševina”. Predsjednik društva, Branko Vukšić, istaknuo je da su prikazali običaj kada se ide zaprositi djevojka, kada se dogovara miraz i kada će biti vjenčanje. Upravo je autoru igrokaza, glumcu i scenaristu, Andriji Čakariću, pripala nagrada za najbolju mušku ulogu. Drežljani su istaknuli kako će u svom radu više pažnje posvetiti dramskoj sekciji.

Dramska sekcija Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk”, predstavila se igrokazom “Oće Mata da se ženi i svoj život da promijeni”. Njihova članica Marija Funes dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu. Marija je istaknula kako je za nagradu zaslužna cijela ekipa koja već više od 10 godina marljivo radi u dramskoj sekciji, kako bi i kroz nju očuvali običaje i kulturu svoga kraja, a najviše posavački govor, jer su skoro svi glumci iz novogradiške Posavine. Autorica igrokaza je Vesna Vlaović.

Udruga “Sve lipo” iz Srednjeg Lipovca predstavila se igrokazom “Šopana guska” kojeg je napisala Paulina Didović. Udruga je s radom počela kada je nekolicina žena u Srednjem Lipovcu željela upotpuniti svoje slobodno vrijeme zanimljivim sadržajima. Znale su popričati, zapjevati stare šokačke pjesme i spominjati se tradicijskih običaja pa je sinula ideja kako bi bilo zgodno upriličiti i pokoji kraći pučki igrokaz. Prema njezinim riječima, veliko je zadovoljstvo što se uspjelo u nakani obogatiti društveni život jednog malog sela u kojem tijekom godine zapravo niti nema nekih posebnih događanja.

no images were found

Komentari
Prethodni članakUskoro odbojkaški susret
Sljedeći članakOd danas na čelu Grada Povjerenik Krunoslav Glavač