Kao i svake godine, Udruga dijabetičkih bolesnika Nova Gradiška danas tijekom prijepodneva obilježila je “Svjetski dan šećerne bolesti”. Volonteri udruge sugrađanima su mjerili šećer u krvi te ih educirali o ovoj bolesti, koju mnogi nazivaju “epidemijom” 21. stoljeća.

Svjetski dan šećerne bolesti (dijabetesa) obilježave se svake godine 14. studenog u čast rođenja Fredericka Bantinga, koji je zajedno s Charlesom Bestom, odgovoran za otkriće inzulina 1921. godine. Ovaj je datum odabran 1991. godine na incijativu International Diabetes Federation i Svjetske zdravstvene organizacije kao odgovor na rastuću zabrinutost u svijetu jer šećerna bolest danas predstavlja pravu zdravstvenu prijetnju. Svjetski dan šećerne bolesti postao je i jedan službenih dana koje obilježavaju Ujedinjeni narodi od 2007. godine.

– Kampanje koje se provode ovaj dan naglašavaju javnozdravstvenu važnost šećerne bolesti i fokusiraju se na podizanje svijesti javnosti o šećernoj bolesti. Svake godine Svjetski dan šećerne bolesti ima određenu temu, koje su prije uključivale šećernu bolest i ljudska prava, šećernu bolest i stil života, kao i troškove uzrokovane dijabetesom. Tema za razoblje 2014.-2016. glasi „Zdravo življenje i šećerna bolest“ – ističe Terezija Grgić, predsjednica Udruge dijabetičkih bolesnika Nova Gradiška.

Novogradiška Udruga dijabetičkih bolesnika broji šezdesetak članova, redovito se druže u “iznajmljenim” prostorima gradskog Društva “Naša djeca”, no kako ističe predsjednica Grgić, nadaju se da bi uskoro mogli dobiti i vlastite prostorije.

– Pozivamo sve osobe koje imaju problema sa šećernom bolešću da nam se pridruže četvrtkom u našim prostorijama. Dobit će korisne savjete o načinu liječenja i prevenciji šećerne bolesti, a mogu nam se pridružiti i na našim redovnim izletima u Daruvarske toplice – dodaje Grgić.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakIskoristite svoje građansko pravo, izađite na izbore u nedjelju – Popis biračkih mjesta
Sljedeći članakLidija Klašnja Petrović – sve o izborima !