U tijeku je izborna šutnja uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora 2015. Osim uobičajenog glasovanja za stranačke liste, građani imaju priliku dati svoj preferencijalni glas određenom kandidatu ili kandidatkinji.

Takav oblik glasovanja prvi je put u Republici Hrvatskoj omogućen na izborima za Europski parlament 2013. godine. Dakle preferencijalno glasovanje je sustav glasovanja u kojem birači osim glasovanja za određenu listu imaju pravo zaokruživanja određenog kanidata, ali samo s te liste. Predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Grada Nova Gradiška Lidija Klašnja Petrović pojasnila je kako ovim sustavom glasovanja građani izravno utječu na poredak kandidata na stranačkim listama.

Teoretski gledano ako kandidirana lista u nekoj izbornoj jednici dobije ukupno tri saborska mandata, mandate će dobiti oni kandidati koji su prešli 10 posto od ukupnog broja glasova te liste, a koji naravno imaju najviše glasova. Oni se “pomiču po listi” redoslijedom mjesta na kojima se nalaze.

Građani koji izađu na izbore moraju biračkom odboru dati na uvid indetifikacijske dokumente: važeću osobnu iskaznicu ili bilo koji važeći dokument na kojem se nalazi fotografija i iz kojeg je moguće utvrditi osnovne podatke o biraču. Zdravstvena iskaznica i slično nisu važeći dokumenti. Na biračkim mjestima nisu dozvoljena stranačka obilježja. Pripadnici nacionalnih manjina imaju mogućnost glasovanja na glavnoj listi ili manjinskoj. Dakle na sam dan izbora pripadnici nacionalnih manjina moći će izabrati listu na kojoj žele glasovati.

Biračka mjesta su sutra otvorena u vremenu od 07.00 do 19.00 sati, a osim redovnih 14 biračkih mjesta u Novoj Gradiški otvoreno je i biračko mjesto za privremeno upisane birače. U Velikoj gradskoj vijećnici nalaze se dva biračka mjesta, jedno je redovno mjesto kojem pripadaju birači s tog područja Grada, a drugo je predviđeno za privremeno upisane birače, odnosno birače s popisa C.

Lidija Klašnja Petrović navela je primjere važećih glasačkih listića za kandidate i za liste prema uputama Državnog izbornog povjerenstva. ( Pogledaj prilog fotografije )

no images were found

Komentari
Prethodni članakNovogradiščani obilježili Svjetski dan šećerne bolesti
Sljedeći članak[Izbori 2015.] Neslužbeni rezultati u 06.30: HDZ-u 59, SDP-u 56 mandata