Prije 32 godine neprijateljski zrakoplovi su se obrušili na Novu Gradišku i gađali vitalne objekte. Cilj je bio uništiti ih, obeshrabriti branitelje i izazvati paniku kod civilnog stanovništva.

Tog krvavog dana, ratne 1991. godine poginulo je 12 osoba, a više od 50 osoba je teže i lakše ranjeno. Izgorjela su 2 vojna kamiona. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, Radio Nova Gradiška, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera neprijatelja je bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je stoga i brana Bačica na akumulaciji nadomak Cerniku, odakle se Nova Gradiška opskrbljuje vodom. Oštećena je filtar-stanica.

Upravo tim povodom jučer su Novogradiščani kod spomenika stradalim žrtvama ispred Doma kulture polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom odali počast i prisjetili se tog tragičnog dana.

Komentari
Prethodni članakDanas i sutra u Novoj Gradiški treće izdanje “Oktobeer festa”
Sljedeći članakDanas je diljem Hrvatske obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama