Putovanje do ledenog kontinenta traje dugo i puno je izazova. Ipak, za sve avanturiste koji se usude otići na ovakvo zanimljivo putovanje, iskustvo je za cijeli život.

Na takvu se avanturu odlučio hrabri Novogradiščanin Karlo Abramović koji se trenutno nalazi na brodu kako bi došao do konačnog odredišta.

Vrijeme će provesti fotografirajući ledenjake, kitove i zadivljujući okoliš. Netaknute prirodne ljepote Antarktike privlačile su stoljećima ne samo znanstvenike, već i turiste. Ako ste ljubitelj prirode, posjeta ovom kontinentu ali i sam put do istoga priuštit će vam iskustvo koje se pamtiti do kraja života. Karlo je do sada proputovao mnoštvo zemalja, upoznao fantastične ljude, isprobao hranu kakvu gledamo na Tv-u, a prava avantura života tek ga očekuje.

Karlo je posjetio Cartagena, Medellin, Comuna 13 u Medellinu, Guatape, Piedra el Penol Bogota sve Kolumbija. Zatim je posjetio Ekvador, Mitad del mundo kraj Quita, Banos, zatim Peru, Lima, Rainbow, Machu Picchu, Humantay. Karlo je zatim putovao u Boliviju, La paz pa death road, zatim u Salar, Čile, San pedro de Atacama, Valle de la luna, Valparaiso, Santiago, Puerto Natales plus torres del paine, Paragvaj – slika Asunciona, Argentina,
Iguazu falls, Buenos Aires te La boca – četvrt u Buenosu, te Perito moreno..

 

Na putu za Antarktiku Karlo se javio s dojmovima. Najprije smo ga upitali zašto se odlučio na ovako veliki izazov:

-” Putovanja su moja opsesija još od malih nogu. Oduvijek su me fascinirale zastave svih država. Znao sam i znam još uvijek nabrojati sve države i njihove zastave. Stalno sam visio oko globusa i maštao da jednog dana budem na tim mjestima. Sjećam se kad sam bio u školi i kad bi ispitivali što želiš biti kad odrasteš, većina dečki uvijek je govorila da žele postati jednog dana vatrogasci, piloti, astronauti… Moji odgovori su uvijek bili turistički vodič ili sportski komentator. Volim sada reći da su putovanja jednostavno moja bolest, ali bolest koje se ne želim nikad rješiti. Vrijeme covida nije bilo povoljno za putovanja pa sam čekao,” – kaže nam Karlo.

Kad se sve smirilo, s ušteđenim novcem poželio je nešto više:

-” Nešto što ipak nadilazi neke moje trenutne granice putovanja. Zato je na red došla Južna Amerika. Meni osobno najljepši kontinent. Ima toliko raznolikih prirodnih ljepota. Nadam se da slike barem malo mogu dočarati neke stvari. Isto tako obožavam ljude tamo. Toliko su srdačni, pomoći će ti i oko najmanje sitnice koju trebaš. Španjolski za mene je najljepši jezik na svijetu. Iako ga ne znam nešto previše definitivno ga želim i moram naučiti. U nizu mojih putovanja upoznao sam i prijatelja koji obožava putovanja kao i ja. Znao sam da će se i njemu svidjeti plan putovanja za Južnu Ameriku. Putovanje smo započeli zajedno. Prije par dana smo se razdvojili i želim mu sretan put kući i da se ubrzo vidimo na nekom sljedećem putovanju!”

Na samom početku planiranja putovanja, Karlo Abramović znao je koja mjesta želi vidjeti:

-” Tek kada sam počeo istraživati shvatio sam koliko je zapravo ogroman taj kontinent. Najbolje mogu dočarati tako što ću reći da je sam Brazil kao cijela Europa. Ogromne su udaljenosti pa su putovanja između mjesta poprilično zahtjevna. Teško je bilo sve to iskombinirati u jednu cjelinu, ali kako je vrijeme prolazilo sve više se to nekako slagalo u jednu dobru priču. A onda je na red došlo planiranje juga kontinenta. U mislima sam stigao do Ushuaiae, najnužnijeg grada na svijetu. Pročitao sam da iz nje postoje ture za Antarktiku. Prešao sam ja preko te rečenice da se nisam previše obazirao jer sam oduvijek smatrao da na Antarktiku možeš otići jedino ako si znanstvenik ili istraživač. Nakon par dana sjetio sam se te rečenice i morao sam vidjeti šta to točno znače ture za Antarktiku.”

Nakon tri mjeseca dogovaranja i stotine razmjenjenih mailova, dobio je prihvatljivu ponudu, nastavlja:

-” Prijatelji i obitelj znaju kakve sam sve stvari prošao kako bi moje mjesto bilo osigurano na tom brodu. Ali sve to je definitivno vrijedilo. I nakon mjesec ipol dana i tisuće i tisuće pređenih kilometara danas dok pišem ovaj tekst napokon se nalazim u tom najjužnijem gradu na svijetu i čekam ukrcaj na brod za Antarktiku. Tek poslije sam čuo da bi trebao biti prvi Gradiščanin koji je bio tamo. Lagao bih kada bi rekao da nisam ponosan na neke stvari koje sam već do sada napravio, ali ovo je sigurno kruna mog putovanja. Sad već polako počinje ona pozitivna nervoza. Jučer sam šetao uz luku i vidio svoj brod, svoju kuću za narednih 10 dana. Stajao sam u luci 10-ak minuta sa svojim mislima. I dalje si ne mogu u glavi posložiti da stvarno idem tamo. Uvijek sam govorio da ako nešto stvarno jako želiš i ako daš punog sebe za neke stvari da se trud i rad moraju vratiti kad tad. I evo drago mi je da mi se trenutno sve to vraća. Nešto više od mjesec dana ostvarujem svoje dječačke snove. Ne moram više listati po globusu i maštati, sad koračam tim ulicama, mjestima, gradovima, državama. Što se mene tiče ovo je tek početak. Imam brojne ciljeve koje sam si postavio u smislu putovanja, ali idem korak po korak,” – kaže nam putoholičar iz Nove Gradiške.

Karlo je uputio zahvalu prijateljima, obitelji i svima koji su ga podržali za vrijeme avanture života:

-” Nemam u nekim situacijama ni interneta i ispričavam se ako nekom nisam odgovorio na nešto, stvarno nije namjerno. Hvala Radio NG što ste prepoznali ovo kao nešto malo drugačije i što mogu sad podijeliti samo mrvicu nekog svog razmišljanja. Kad se vratim bit će prilike da pričamo na dugo i na široko. A do tada lijep pozdrav, brod i Antarktika čekaju moj ukrcaj!”

Ekipa Domaćeg radija Karlu od srca želi sretan i siguran put, do ponovnog susreta i izvještaja uživo već sredinom siječnja iduće godine..

 

Komentari
Prethodni članakCernik: Ide još jedan program „Zaželimo zajedno više”; 20 tisuća kuna mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja
Sljedeći članakGdje i dokad će se provoditi zamjena novčanica i kovanica