Vlada je u proceduru uputila nacrt prijedloga izmjena Zakona o osobnoj iskaznici koji će se primjenjivati od kolovoza iduće godine, sukladno uredbi Europskog parlamenta o jačanju sigurnosti građana Unije.

Nova osobna iskaznica imat će poseban čip na koji će biti pohranjeni biometrijski podaci korisnika, odnosno izgled lica i dva otiska prsta u digitalnom obliku. Također, podiže se starosni prag za trajno izdavanje iskaznice sa 65 na navršenih 70 godina. Za one koji imaju manje od 70 godina, iskaznica će se izdavati kao i sada, na rok od pet godine, piše RTL.

Propisana je i obaveza povlačenja osobnih iskaznica izdanih bez roka važenja koje ne osiguravaju standarde osigurane uredbom. Promijenit će se i vizualni izgled iskaznice na način da će imati i 12 zvjezdica.

Predloženim izmjenama, omogućit će se elektronsko korištenje iskaznice i na mobilnim uređajima – građani će moći pristupati elektroničkim uslugama i potpisivati elektronički dokumente korištenjem mobitela i tableta, a te usluge se neće dodatno plaćati, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade.

Izvor: poslovni.hr

Komentari
Prethodni članakMinistarstvo pokrenulo pozivni centar: Poznato kako do informacija o povratku u školu
Sljedeći članakZadovoljni i korisnici i zaposleni: Prvi mjesec provedbe programa „Zaželi” u Vrbju