Mladi odgojitelji predškolske djece bez radnog iskustva dobit će novu priliku za pripravništvo u gradskim dječjim vrtićima.

Naime, novim natječajima koje je raspisao novogradiški Dječji vrtić, traže se ukupno tri takva pripravnika – dva za rad u Dječjem vrtiću „Zvončić” u Novoj Kapeli i jedan za obavljanje odgojiteljskog posla u Novoj Gradiški.

Tri će odgojitelja u navedenim gradskim ustanovama raditi godinu dana puno radno vrijeme, a nakon stažiranja moći će polagati stručni ispit.

To je, ujedno, pravo i obveza odgojitelja i stručnih suradnika u svim dječjim vrtićima, uključujući i vjerske te privatne dječje vrtiće.

Radi se o teškom zanimanju koje itekako može utjecati na kasnije obrasce ponašanja koje neko dijete primjenjuje. Naposljetku, sa svojim ‘tetama’ neka djeca provode više vremena u danu nego s roditeljima.

– Bilo mi je lijepo raditi s djecom, volim to, obožavam mališane. Naučila sam se strpljenju, spoznala da od djece ne dobiješ odmah rezultate svoga rada, nego tek nakon četiri-pet godina. Svaki put kad ih uzmem u jaslicama i onda dočekam da ih vidim u starijoj skupini, shvatim koliko sam ih naučila. Počela sam raditi u 21. godini. Tada mi je trebalo više vremena da kvalitetno napravim nešto što danas odradim rutinski. Sad imam i više iskustva u komunikaciji s roditeljima. Današnji su roditelji, ipak, puno zahtjevniji, drugačiji. Prije se odgojitelj poštivao kao odgojitelj-stručna osoba, a danas 70 posto roditelja smatra odgojitelja svojom osobnom guvernantom pa se tako i ponašaju. Često ne razumiju da je takav pristup nemoguć u skupini gdje sam sama s dvadeset i osmero djece te dječakom s autizmom. Može teta poslušati roditelja i učiniti najbolje za pojedino dijete, ali ne znači da je za njega najbolje ono što roditelj smatra najboljim. Danas je zbog svega toga teže biti odgojitelj. –  krajem lipnja kazala je Slavica Jungić, odgojiteljica sa 44 godine radnog iskustva koja je najviše pozvana komentirati tu struku.

Broj djece u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini za provedbu programa predškole ne može biti veći od 20 djece, dok ih, primjerice, u skupini za dob od četiri godine, prema Državnom pedagoškom standardu, smije biti tek osamnaestero. Stvarnost je, dakako, bitno drukčija pa odgojiteljice brinu o znatno više djece. Naša je sugovornica, primjerice, i u dobi pred mirovinu, dakle u 64. godini, skrbila o 24-ero predškolaca.

Vjerujemo, ipak, kako su svi koji su se odlučili za ovo zanimanje toga u startu bili svjesni, a s obzirom na veliki broj onih te struke na Zavodu za zapošljavanje, zasigurno će i aktualnim natječajima ponuđena radna mjesta, brzo biti popunjena.

Foto: Ilustracija 
Izvor: SBplus

 

Komentari