Novogradiška bolnica svakim danom može se pohvaliti sve većim brojem liječnika koji nakon završenih specijalizacija svoj životni put nastavljaju u svom rodnom kraju i ovoj ustanovi.

Među njima je i dr. Zdravko Atlagović, specijalist kliničke radiologije zaposlen na Odjelu za kliničku radiologiju. Gostujući nedavno u emisiji našega radija „Pola ure zdravstvene kulture” progovorio je o svom zanimanju, željama, afinitetima, ali i radu u novogradiškoj bolnici:

– Nakon dugih 15 godina izbivanja, fakulteta i specijalizacije u Zagrebu, drago mi je da sam se uspio vratiti u svoj grad. Završio sam Gimnaziju u Novoj Gradiški, no tek u četvrtom razredu srednje škole počeo sam razmišljati o medicini. Nisam bio siguran hoću li uspjeti, ali evo, vrijeme je pokazalo da se sav trud i rad, na kraju, isplatio.

Školovanje traje dosta dugo, dosta je naporno i zahtjevno, tu je i višegodišnja specijalizacija, trajno stručno usavršavanje, ali ponekad i „nošenje” posla u kući. Svakodnevno se susrećemo s različitim situacijama, i onim lijepim, ali i tužnim, stoga neminovno dolazi do toga da neke stvari s pacijentima pamtimo, da nas „pogode” i da takva razmišljanja „nosimo” kući.

Međutim, ono što nas drži činjenica je da si nekome pomogao. To je jako dobar osjećaj, nema boljeg.

Zašto sam se odlučio za kliničku radiologiju?! To je specijalizacija, odnosno djelatnost u medicini koja, s obzirom na razvoj tehnologije, rapidno napreduje. Danas su nam dostupni najmoderniji uređaji poput CT-a, magnetske rezonance, ultrazvuka, kontrastnih sredstava, intervencijske radiologije…Tto se svakim danom sve više razvija i po meni to je najbolja stvar kod radiologije.

Za kliničku radiologiju je jako veliko zanimanje mladih liječnika upravo zbog modernizacije tehnologije, posebice u većim kliničkim centrima.

Mi ovdje u novogradiškoj bolnici imamo veliku sreću što imamo mogućnosti razvoja, stoga mi je drago da smo uz postojeće kadrove okupili mladu ekipu liječnika i inženjera. Godinu prije mene stigla je dr. Matea Modrić sa specijalizacije, na specijalizaciji je i dr. Vedran Župančić. Voditeljica nam je dr. Danica Smoljanac, tu su i dr. Gabrijela Borojević, dr. Daniela Tomasović, stoga mogu reći da smo dobro kompletirani. Svakako moram spomenuti i dr. Miroslavu Hlinka koja je otišla u, više nego zasluženu, mirovinu.

Sretan sam što sam se vratio u novogradišku bolnicu jer mi ona itekako daje mogućnost profesionalnog napredovanja, ali i kvalitetnog socijalnog života. Tu su mi obitelj, roditelji, prijatelji, ovdje sam zasnovao obitelj…

Uprava bolnice na čelu s dr. Josipom Kolodziej zaista se potrudila da nam omogući rad na najmodernijoj tehnologiji. Imamo vrhunske uređaje, 128 slojni CT, dva nova ultrazvuka, no tu nije kraj. Ovaj nam posao pruža kreativnost i mogućnost izbora daljnjeg liječenja – kaže dr. Atlagović.

Mladi, perspektivni kadrovi, smanjene liste čekanja

– Uz pet liječnika, na Odjelu za kliničku radiologiju rade radiološki tehničari i medicinske sestre, a pokrivamo nekoliko ambulanti, za ultrazvuk, CT ambulanta, radiološka ambulanta, denzitometrija, ambulante za dijaskopiju, mamografiju te ultrazvučne ambulante raznih regija. Tu su još i pripravnosti liječnika koji po potrebi dolaze, dok su tehničari, odnosno naši inženjeri dežurni 24 sata.

Uglavnom, odlično je raditi na vrhunskoj tehnologiji i probati stalno postići nešto novo.

Tako ćemo nastojati ući u Nacionalni program probira za karcinom pluća, to je nešto što bi trebalo raditi u suradnji s liječnicima obiteljske medicine i po mogućnosti u velikom postotku smanjiti smrtnost oboljelih od raka pluća. Što se tiče listi čekanja, hitne stvari nastojimo odraditi što prije i imati što bolju komunikaciju s kolegama drugih specijalizacija i za svaku njihovu potrebu snimanja biti na raspolaganju.

Što se tiče ambulantnih pregleda, možemo se pohvaliti s dosta kratkim listama čekanja. Tako se za CT ne čeka duže od dva tjedna, na rendgenu su liste čekanja najduže za kosti, nekih mjesec dana. Za ultrazvuk abdomena nam je najduža lista čekanja, a npr. za ultrazvuk dojke čeka se nešto više od mjesec dana. Možda se to nekim pacijentima čini predugo, no iz iskustva znam da se u drugim bolnicama na neke postupke čeka i nešto više godinu dana. Ovo kod nas je dobro i još imamo tendenciju smanjiti liste čekanja. Uglavnom, lijepo je raditi ovaj posao. S ljudima je, kažu, najteže raditi, no u svemu treba naći dobro. Ja mislim da mi radimo dobar posao i nastojat ćemo i dalje raditi posao koji volimo i pomagati ljudima. U ovom sam se poslu našao i da moram ponovno birati, opet bih izabrao medicinu. Lijepo je živjeti u ovom gradu i raditi u našoj bolnici. Drago mi je vidjeti da sve više mladih kolega liječnika dolaze u novogradišku bolnicu i odlučuju ostati – kaže dr. Zdravko Atlagović.

 

Komentari