Na početku Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja traje od 18. do 25. siječnja na temu „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti“ (Mt 2,2) u utorak, 18. siječnja 2022. godine u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevce Marije u Novoj Gradiški održano je Središnje ekumensko molitveno slavlje Požeške biskupije.

Ekumensko slavlje su predvodili Dragan Hrgić, povjerenik Požeške biskupije za ekumenizam i dijalog i novogradiški paroh Ognjen Tendžerić –izaslanici požeškog biskupa Antuna Škvorčevića i pakračko-slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka. U slavlju su sudjelovali kanonici požeškog Stolnog kaptola sv. Petra te svećenici, vjeroučitelji i vjernici Novogradiškog dekanata na čelu s dekanom Željkom Volarićem. Na početku bogoslužja, pozdravljajući sudionike ekumenskog slavlja povjerenik Hrgić je podsjetio kako je nakana ekumenskog slavlja moliti za vidljivo jedinstvo Crkve u čemu smo povezani s kršćanima diljem svijeta. Kazao je da se u skladu s temom molitvene osmine sudionici ovog slavlja pridružuju poklonu mudraca novorođenom Kralju donoseći u molitvi pred njega svoje molitvene nakane. Predstavnici vjernika su potom Gospodinu uputili molitve hvale i kajanja nakon čega je naviještena Božja riječ.

Potom je prigodnu riječ prisutnima uputio paroh Tendžerić. Osvrćući se na evanđeoske riječi „I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete“, kazao je kako smo svi rođenjem dobili od Gospodina obličje i naličje te smo kao takvi poslani u svijet u kojem živimo. Unatoč našim imenima i pripadnosti katoličkoj ili pravoslavnoj Crkvi pozvani smo tragati za Kristom i ustrajati u pronalasku jedinstva među kršćanima. Hodeći tim putem sjedinjujemo se s Bogomladencem i spoznajemo same sebe i Njega, ustvrdio je.

Svi okupljeni su zatim ispovjedili vjeru te Gospodinu izrekli molitvene zazive, nakon čega su prevoditelji ekumenskog slavlja udijelili sudionicima završni blagoslov.

Izvor: Požeška biskupija

 

Komentari
Prethodni članakOŠ Mato Lovrak provodi projekt: Inovativnim umom do pametnih ICT škola
Sljedeći članakUz blagdan svetog Vinka sutra će blagosloviti vinograde i voćnjake na malčanskom brdu