U sklopu 23. manifestacije „Poljoprivredno poduzetničke ideje” koju su ovog vikenda u Novoj Gradiški organizirali Brodsko posavska županija i „Novogradiški sajam” jučer je na središnjem gradskom trgu održana Smotra šetanih kola „Oj Gradiško, ravno polje”. Smotru su organizirali članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk” uz potporu „Novogradiškog sajma” i Grada Nova Gradiška.

– Danas smo s vama kako bi se zabavili, prikazali vam svu ljepotu i bogatstvo narodnih običaja, posebice šetanih kola, stoga se nadamo da ćemo svi zajedno provesti lijepe trenutke i ugodno se zabaviti. Danas će nam se predstaviti odlična folklorna društva iz Baranje, Volodera, Klinča Sela, Drežnika i domaćini iz Nove Gradiške. Današnja je smotra dio manifestacije Poljoprivredno-poduzetničke ideje koja je i ove godine okupila veliki broj izlagača i posjetitelja na našem središnjem gradskom trgu – istaknula je predsjednica Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk” Verica Vuković.

Zašto šetana kola?

Dio su nematerijalne kulturne baštine i tradicije hrvatskoga naroda. Šetana kola zaštićena su kao nematerijalno kulturno dobro od 2009. godine. Šetana kola važan su element kulturnoga identiteta šokačke kulture i šokačkoga identiteta.

Predstavljaju najstariji sloj našeg plesnog folklora i često su prožeta magijskim i obrednim motivima.

Okolica Nove Gradiške poznata je po brojnim šetanim kolima u kojima su ispričane mnoge priče i ljubavi, životu, selu, običajima i povijesti.

Naziv smotre “Oj, Gradiško, ravno polje” dolazi iz kola “na brzo”, a ide ovako:

Oj, Gradiško, ravno polje,

Tu se šeće drago moje.

Drago moje, lipi Ivo

Lipi Ivo knjigu piše,

Knjigu piše i uzdiše.

Posjetitelji su i ovoga puta mogli uživati u bogatom folklornom programu koji su izveli najmlađi članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk”, Kulturno umjetničkog društva „Drežnik”, „Baranjski Šokci” iz Općine Draž, Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Općine Klinča Sela, Kud „Moslavec” iz Volodera, a zabava se nastavila i nakon smotre, zajedničkom kolom te zabavom gostiju, domaćina i građana uz „Lutalice band”.

 

Komentari
Prethodni članakZavršene 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje
Sljedeći članakZapočela jesenska oralna vakcinacija lisica protiv bjesnoće u Hrvatskoj