U prostorijama Turističke zajednice Nove Gradiške održana je promocija knjige – romana „Kijevska piletina” autora Drage Hedla, novinara, scenarista i romanopisca . Riječ je o romanu koji spaja ‘ono najbolje iz Hedlova spisateljskog i novinarskog rada.

Nekoliko je trenutaka publika, ali i novinari, mogla steći dojam da je Dragi Hedlu bilo pomalo neugodno slušati pohvale i komplimente o novoj knjizi kao i prethodnim romanima.

– “Moji romani, drago mi je da je to i kritika primijetila, imaju i snažnu kritičku notu prema društvenim anomalijama – korupciji, kriminalu, pohlepi, beskrupuloznosti, potpunom pomanjkanju empatije. Zato bih “Izbornu šutnju” i “Ispovjednu tajnu” radije svrstao u političke trilere.”

– ” Meni je podjednako drago novinarstvo i spisateljstvo, a počeo sam kao urednik časopisa. Nakon toga sam zaglibio u novinarske vode, upao u novinarsku brzu rijeku koja me bacala čas lijevo čas desno. Poneki govore više lijevo, ali dobro, to je stvar naših opredjeljenja. Isplivao sam i vratio se književnosti, to je moja stara ljubav iz mladih dana. To je moja oaza mira, sreće i zadovoljstva.”

– “Meni kao autoru je bilo lako napisati roman u kojemu se isprepliće kriminal i politika, nažalost na jedan drastičan način. Dio onoga što u romanu opisujem je dijelom naše stvarnosti, ima tu i fikcije i autorske slobode. Kad pogledamo kako funkcionira naš politički život, onda vidimo da je vrlo često duboko zaglibio u kriminal. Lako je napisati takav roman kad živite u inspirativnom okruženju, svaki dan nam se nude primjeri na osnovu kojih se može napisati krimić, naravno uz malo mašte.”

Prvi roman “Izborna šutnja” objavio je prije 10 godina, drugi je roman “Ispovjedna tajna” i treći završni roman trilogije “Kijevska piletina”. Kriminalistički roman književnika Drage Hedla preveden je na talijanski, a Talijani pokazuju zanimanje i za daljnje prijevode. Po romanima će biti snimljena i televizijska serija. – ” To me jako veseli kao autora, to mi je dokaz da je moj rad prepoznat šire od sredine u kojoj živimo.”

Drago Hedl rođen je u Osijeku 1950. godine. Vrijeme seksa u doba nevinosti njegov je četvrti roman. Objavio je Donjodravsku obalu (2013.), Izbornu šutnju (2014.) i Ispovjednu tajnu (2015.). Za Donjodravsku obaludobio je nagradu Kočićevo pero (2014.), a Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku otkupilo je autorska prava za dramatizaciju tog romana i planira ga izvesti 2019. godine. Roman Izborna šutnja preveden je na talijanski jezik i objavljen u izdanju Marsilia (2017.), nakladničke kuće iz Venecije. Isti nakladnik priprema prijevod i drugog romana Ispovjedna tajna, a autor upravo radi na rukopisu trećeg dijela krim-trilogije Kijevska piletina. Producentska kuća Drugi plan iz Zagreba otkupila je autorska prava za snimanje TV serije po motivima triju spomenutih romana. Osim književnoga rada,

Hedl je dugogodišnji novinar i radio je u brojnim hrvatskim redakcijama, od Glasa Slavonije (gdje je bio glavni i odgovorni urednik) do Slobodne Dalmacije, Feral Tribunea, Novog lista i Jutarnjeg lista. Sada je kolumnist portala Telegram. Njegova publicistička knjiga Glavaš, kronika jedne destrukcije, objavljena 2010., dobila je nagradu za najbolje publicističko djelo Jutarnjeg lista u toj godini. Također, za istraživački novinarski rad dobio je nekoliko svjetskih i domaćih nagrada, a Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo mu je Nagradu „Otokar Keršovani” za životno djelo (2015.). Živi i radi u Osijeku.

Komentari