Svehrvatskoj manifestaciji „Noći hrvatskih muzeja” i ove godine pridružili su se članovi novogradiškog Oldtimer kluba „Classic 99”, no ovoga puta u jedinstvenom, novom prostoru Muzeja prometa i tehnike o kojem su dugo sanjali i pričali.

Kao i svake godine, u neformalnoj, ležernoj atmosferi okupili su se zaljubljenici u starodobna vozila i sve ono što vuče miris prošlosti i starine. I ove nas je godine dočekao predsjednik Oldtimer kluba „Classic 99” Krešimir Knežević:

– Drago nam je da nastavljamo tradiciju i da smo se i ove godine okupili. Zahvaljujući gradonačelniku Vinku Grgiću mi smo ove godine preselili u novi prostor, prostor bivše vojarne i to nam je iznimno drago. Još uvijek smo u „radnoj fazi”, ali smo se potrudili kako bi po prvi puta otvorili naš prostor građanima. Naš prostor sada broji preko 1500 predmeta i dosadašnji prostor bivšeg „Remonta” zaista nam je bio premali kako bismo pohranili sve ono što imamo.

Naša zbirka se sastoji od 13 potzbirki koje se bave razvojem kompletne tehnike, od točka do prijenosa slike, zvuka, vatrogastva, poljodjelstva, industrije, obrta, zanata…

Većina se predmeta odnosi na našu novogradišku baštinu što nam je iznimno bitno. Naročito smo ponosni na našu industrijsku zbirku koja nas podsjeća na tvornice koje su nekada radile u Novoj Gradiški. Većina predmeta ima svoju priču, uglavnom smo ih dobili i predstavljaju uspomenu na određeni dio života. Uz svaki ovaj predmet vezano je niz emocija, sjećanja… Svaki od njih ima svoju priču.

Mi danas brojimo 70 članova, ove godine održat ćemo 20. jubilarni susret oldtimer vozila, izložbu, humanitarnu akciju. Sjećam se kako smo prvi puta organizirali naše oldtimer susrete. Dogovorili smo ih u sedam dana! Veliko je ovo i dragocjeno iskustvo. Kroz sve ove godine upoznali smo veliki broj prijatelja, proputovali, oni su i večeras s nama. Zašto volimo oldimere?! To vam je stil života, to volite i u tome uživate – kaže Knežević.

 

Komentari