Učenici i profesori novogradiške Gimnazije svečanom akademijom jučer su proslavili i obilježili Dan škole i 101 godinu postojanja ove naše srednjoškolske ustanove koja je odgojila i „iznjedrila” brojne generacije gradonačelnika, umjetnika, književnika, gospodarstvenika…

Kako je istaknula ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik, danas je velik dan za ovu obrazovnu ustanovu, dan je ovo zahvalnosti za sve dobro što su nam naši preci, profesori i učenici ostavili u nasljeđe kroz proteklih 101 godinu postojanja, ali i dan ponosa zbog svega što smo zajedno stvarali, kako bi novogradiška Gimnazija bila ono što danas je, rasadište obrazovnih, moralnih i duhovnih vrijednosti i saznanja, mjesto gdje se uči, spoznaje…jednom riječju, škola za život.

– Ovo je prilika da pogledamo unaprijed. Godina dana brzo proleti, godina dana u životu i malo je i mnogo. Mnogo se toga dobroga, značajnoga i važnoga u godini dogodi.

Ovo je prilika da se prisjetimo svega dobroga i važnoga u proteklih godinu dana. To su prije svega uspjesi učenika i njihovih profesora mentora na županijskim, školskim i državnim natjecanjima iz sporta, debate, Latinskoga jezika i Lidrana.

Dvoje naših kolega danas nije s nama, ponosni smo što prisustvuju svečanoj promociji u zvanje mentora. U našoj školi od 33 profesora, 12 ih je profesora mentora i tri su profesora savjetnika.

Od 33 profesora tri su naša profesora mentori ostalim školama u kurikularnoj reformi. U našoj školi dva su profesora savjetnici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja sudjelujući u izradi zadataka za ispite državne mature.

Iz naše škole jedna je kolegica suautorica kurikuralne reforme. Za jednu malu školu to je jako velik uspjeh. Mi smo škola koju naši učenici vole. U to se svakodnevno uvjeravamo kroz sportske aktivnosti; dugi niz godina naš sportski klub je najbolji srednjoškolski klub Brodsko posavske županije.

U našoj školi djeluju mnoge vrlo aktivne izvannastavne aktivnosti, debatni klub, fotografi, dramska, radijska, novinarska, rock grupa, zbor, Mladi Crvenog križa. Naši učenici stvaraju animirane i lutkarske filmove, debatiraju o aktualnim i teškim temama iz svakodnevnog života, proizvode i snimaju radijske emisije, snimaju filmove, sudjeluju u brojnim projektima. I sve to u suvremeno opremljenim učionicama, modernom, digitalnom tehnologijom i u uvjetima dnevnog boravka jer im tako želimo stvoriti dojam da su kod kuće.

I ove smo godine jedna od škola predvodnica kurikularne reforme. Jedna od 26 srednjih škola i jedna od šest gimnazija koje sudjeluju u eksperimentalnoj kurikularnoj reformi.

Naši učenici na taj način imaju inovativnu nastavu u prvom i drugom razredu, nastavnici edukacije na najsuvremeniji način, a roditelji značajne olakšice.

U prvoj smo skupini škola u kojima se provodi druga faza Carnetovog projekta e škole. Na velika vrata stiže digitalizacija koja nas na taj digitalni način čini građanima svijeta. Jedna smo od pet škola u Republici Hrvatskoj koju je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odabralo da sudjeluju u pilot projektu „U školi otvorene kohezije” kao građani koji prate tijek novca u projektima koje financira Europska unija. Tako smo aktivno uključeni u one aktivnosti kojima RH obilježava svoje predsjedanje Europskom unijom. Sve ovo što radimo cijeni se u lokalnoj zajednici. Za doprinos, odgoju, obrazovanju i sportu naša je Gimnazija nagrađena 2019. godine najvišim gradskim priznanjem, Nagradom Grada Nove Gradiške.

Najljepši mogući poklon upravo smo dobili ovih dana. Počet ćemo ga „odmatati” sljedeći tjedan, naime tada počinje dugo očekivana energetska obnova novogradiške Gimnazije. Svima nama želim sretan rođendan – istaknula je ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik.

Dobre želje za nastavak uspješnog rada i kontinuiteta obrazovanja učenicima i profesorima uputili su pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović i zamjenik gradonačelnik Borislav Vidošić.

U nastavku svečane akademije u sjajno pripremljenom programu nastupili su Pjevački zbor novogradiške Gimnazije pod ravnanjem profesorice Matee Jelinić, rock bend novogradiške Gimnazije te dramska sekcija koja je na originalan način i u režiji profesorice Sonje Latal izvela atipično dramsko djelo, dramski prvijenac Eugena Ionesca „Ćelava pjevačica”. Svoj doprinos programu dali su i pjevački zbor i tamburaški orkestar Gimnazije „Matija Mesić” iz Slavonskog Broda.

 

Komentari