U subotu, 28. 10 s početkom u 18,00 sati počinje NOĆ HRVATSKOG FILMA

Najdulja noć hrvatskog filma diljem Hrvatske i inozemstva nudi besplatan maraton najboljeg presjeka domaćeg filma svih žanrova.

ZAGREB – DUBROVNIK – ŠIBENIK – SISAK – NOVA GRADIŠKA – OTOČAC

SUBOTICA – MOSTAR – KLOKOTIĆ – TEMIŠVAR

Cilj je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje.

Upravo zbog toga, ulaz na sve projekcije potpuno je besplatan!

Ova manifestacija U Novoj Gradiški se odvija u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta M.A. Relković i Umjetničke organizacije Noć hrvatskog filma i novih medija.

Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske  Kolinde Grabar – Kitarović.

Noć hrvatskog filma i novih medija 2017. je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture RH, HAVC-a, Turističke zajednice grada Zagreba, HBOR -a, HEP-a, grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Gledatelji će uživati u pomno izabranim uradcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija i recentnog animiranog filma, dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima pa sve do najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika (Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić – selektor za dokumentarni film) sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Noć hrvatskog filma u Novoj Gradiški počinje projekcijom bezvremenskog dječjeg klasika “Vuk samotnjak” u 18,00 sati. Ne propustite pogledati jedan od najboljih ikad snimljenih dječjih filmova s “malim” Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi.

Zatim od 19, 30 slijede nagrađivani animirani filmovi Album, Vau-vau i Surogat .

Dokumentarna niša četvrte Noći hrvatskog filma i novih medija posvećena je umjetnosti i umjetnicima koji su svojim likom i djelom zadužili Lijepu našu pa su u Novoj Gradiški svoje mjesto našli Irenino ogledalo u režiji Leona Rizmaula, uz spisateljicu Irenu Vrkljan, ‘rekonstrukcija’ dokumentarne serije Portreti i susreti, te Umjetnost gline i vatre redatelja Ernesta Gregla iz 1983., izniman dokumentarno-animirani film snimljen metodom „sličicu po sličicu’, kao novi doživljaj slikarstva na keramici akademske slikarice Ljerke Njerš. Nova Gradiška će ugostiti I dokumentarni film Milenijski Šime autora Ante Marića o ‘tati Milenijske fotografije’, Šime Strikomanu. Darovitošću uma i emocija Šime Strikoman “okom” svoje kamere otkriva nam vidljive i nevidljive ljepote i draži svakodnevnog života. Otkrićem Milenijske fotografije i tehnikom on dokazuje koliko je velika ljudska potreba pripadanja.

Osim vremeplova u filmsku prošlost, Noć hrvatskog filma u stopu prati i aktualne domaće uratke, koji se još nisu ohladili od festivalskih premijera te su pozitivno odjeknuli među kritikom i strukom, a daje i prostor mladim, perspektivnim filmašima čije vrijeme tek dolazi. Mlade snage vruće filmske robe brani svestrani 22-godišnjak Luka Duvančić s napetim filmom Jedno ubojstvo za van, nastao entuzijastično u nezavisnoj produkciji s grupom od 50 volontera, koji je premijeru doživio na Pula film festivalu, a repriza će se dogoditi u Novoj Gradiški na Noći hrvatskog filma.

 

PROGRAM PROJEKCIJA U DOMU KULTURE

18,00

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM ZA DJECU

VUK SAMOTNJAK / Obrad Glušević / 83 / 1972.

19,30

ANIMIRANI FILM

ALBUM / Krešimir Zimonić /10’42’’ / 1980.

VAU-VAU / Boris Kolar / 9’15’’ / 1964.

SUROGAT / Dušan Vukotić / 9’36’’ / 1961.

20,00

DOKUMENTARNI FILM

SVE JE BIO DOBAR SAN / Branko Ištvančić / 80’ / 2016.

21,30

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

JEDNO UBOJSTVO ZA VAN / Luka Duvančić / 100’/ 2017.

23, 15

DOKUMENTARNI FILM

MILENIJSKI ŠIME / Ante Marić / 50’ / 2011.

IRENINO OGLEDALO / Leon Rizmaul / 9′ / 2016.

UMJETNOST GLINE I VATRE / Ernest Gregl / 10’ / 1983.

 

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković

 

Komentari
Prethodni članakNovo dječje igralište u centralnom parku
Sljedeći članakLice s novčanice, ime iz udžbenika: Zašto je Ivan Gundulić važan