Da Gimnazija Nova Gradiška osim redovnih i klasičnih nastavnih sadržaja, svojim učenicima redovito nudi i brojne druge aktivnosti koje prate nastavu dobro je poznato. Svake godine profesori novogradiške Gimnazije, na čelu s ravnateljicom Ljiljanom Ptačnik koračaju jednu stepenicu više u obrazovanju svojih učenika.

Nema mjeseca, ma ni tjedna da Gimnazija svojim učenicima ne pripremi neki dodatan, zanimljiv i interaktivan sadržaj. Tako je jučer u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, koji se već tradicionalno dugi niz godina obilježava u ovoj školi, novogradiškim gimnazijalcima gostujuća predavačica prof.dr.sc Lahorka Plejić Poje održala zanimljivo predavanje o Ivanu Gunduliću.

Predavanje koje je nosilo naslov “Lice s novčanice, ime iz udžbenika: zašto je Ivan Gundulić važan” namijenjeno je bilo učenicima 2 razreda koji se upravo ove školske godine susreću s baroknom književnosti kojoj je pripadao i veliki književnik Ivan Gundulić.

Zašto predavanje upravo na ovu temu objasnila je i učenicima i profesorima gostujuća predavačica profesorica starije hrvatske književnosti na Odsjeku za kroatistiku FFZG.

-“Htjela sam osvijestiti činjenicu da je Gundulić prisutan s nama svaki dan. Ovo predavanje osim naslova koje nosi moglo se zvati i “Gundulić: Lice s ulice” jer nema ni jednoga grada u Hrvatskoj koji nema ulicu koja nosi njegovo ime. On je inače pisac iz 17. stoljeća, pisao je na jednom jeziku koji je nama danas pomalo arhaičan, to je dubrovački govor. Njegova djela dugo nisu tiskana. Kako je onda došlo do toga da on postane klasik hrvatske književnosti, da on uđe u lektiru, da se po njemu imenuju ulice, da on dođe na novčanicu. Dakle zanimali su me ti procesi kanonizacije pisca, kako se zapravo od jednog pisca koji počinje lokalno dogodi da on ispliva kao nacionalna veličina”- izjavila je profesorica Lahorka Plejić Poje

Usporedila je profesorica u svom predavanju Gundulićevu i Marulićevu književnu veličinu, objasnila povezanost književnosti s politikom, ali i svoju povezanost s Novom Gradiškom. Činjenica da je rođena u Novoj Gradiški, te da cijeli svoj život posjećuje taj mali grad koji nosi na posebnom mjestu u srcu, možda je ipak bila najzanimljivija mladim učenicima.

Iako kruže priče i statistike kako mladi, ali i odrasli sve manje čitaju, ravnateljica gimnazije Ljiljana Ptačnik ponosna je na svoje učenike za koje kaže kako voli vjerovati da čitaju, a oni to potvrđuju. Osim što redovito ostvaruju odlične ocjene iz ispita vezanih uz Lektiru, dokazali su koliko su predani čitanju i akcijom “Cijeli grad čita, a i jedan od dokaza kako novogradiška Gimnazija ima zaljubljenike u književnost jest činjenica da svake godine barem jedan učenik ili učenica Gimnazije Nova Gradiška upiše studij Kroatistike i književnosti na FFZG, što je pohvalila i profesorica navedenog fakulteta Lahorka Plejić Poje

Otkrila je profesorica i trik kako, onima kojima je lektira opterećenje i koji su manje zaljubljeni u čitanje, učiniti lektiru zabavnom.

-” Rekla bih da lektira jest preopterećena, odnosno da jest previše naslova koji nisu bliski djeci. Događa se onda to da djeca bježe od čitanja lektire. To je šteta, nastava se može izmijeniti možda upravo ovako kao što sam to učinila ja, pitanjem “Zašto Ivan Gundulić stoji na novčanici” i onda kada vi opišete nekakav kontekst, kada izvadite neke detalje iz djela to se može učiniti zanimljivim. Ne treba imati iluziju da lektire moraju biti jako zanimljive, ali može se stvoriti zanimljiva dimenzija- rekla je profesorica Plejić Poje

Oduševljeni osvježavajućim predavanjem te vedrim i jednostavnim pristupom profesorice navedenog Lahorke Plejić Poje bili su kako učenici kojima je ovo predavanje namijenjeno, tako i drugi profesori i suorganizatori Vjekoslava Bagarić (u ime Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški), te Biljana Dakić (u ime Gradske knjižnice Nova Gradiška), koju osim književnosti s profesoricom Plejić Poje veže i dugogodišnje prijateljstvo.

no images were found

Komentari