NK Slaven jedan je od mlađih nogometnih klubova na našem području. Klub je osnovan 1974. godine, a ime je dobio po obližnjem hotelu Slaven. Ivo Đukić je bio prvi predsjednik kluba a Njegovan Dragan je vršio funkciju trenera i tajnika NK Slaven. U osnivanju kluba pomogli su Josip Samardžija, Mato Jurić i Pero Vučenović.

Prvo igralište na kojem se igrao nogomet u Ljupini bilo je na lokaciji prema Sičicama a stari autobus je imao ulogu svlačionice. 1981. godine klub je preselio na današnju lokaciju, a prvi objekt je izgrađen 2003. godine. Službene prostorije kluba koje se koriste i danas otvorene su 26.07.2008. godine.

Od značajnijih uspjeha kluba treba istaknuti sezonu 1986./1987. kad su osvojili prvenstvo seniora 2. razreda NSO NG-zapad. U sezonu 1990/1991. NK Slaven iz Ljupine bio je prvak RZL. Sezona 2009./2010. bila je jedna od uspješnijih u povijesti kluba kad su bili prvaci 2. Županijske nogometne lige zapad, a važno je napomenuti kako su u toj sezoni postigli 100 golova. 2010./2011. juniori NK Slavena odnijeli su dvostruku krunu kad su osvojili i kup i prvenstvo Županijske nogometne lige pod vodstvom trenera Ivice Đikića. Također je zanimljivo spomenuti i 1990. godinu kada je osvojeno prvenstvo, a jedan dio igrača je došao u Slaven iz tadašnjeg nogometnog kluba Tang isto kao što su i kasnije 2007. godine u Slaven došli igrači iz novogradiške Sloge što dokazuje kako se u Ljupini uvijek igrao kvalitetni nogomet.
Na igralištu u Ljupini prošle godine su napravljene neke preinake oko proširenja terena zbog prilagodbe na natjecateljske uvjete lige. Svake godine uprava kluba održava memorijal u spomen poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama posljednji vikend u srpnju na kojem obično sudjeluju ekipe iz susjednih klubova (Mladost, Sloga, Budućnost, Graničar), a cijeli memorijal obilježi zabavan program.

Sadašnja uprava kluba sastoji se od predsjednika Ivana Kovačića, dopredsjednika Josipa Berića, trener je Ivan Trupina, a tajnica Irma Arbutina Đikić. Aktivnostima kluba u sadašnje vrijeme pomažu Josip Marjanović, Ivica Turkalj, Vinko Đukić, Zoran Marjanović, Drago i Milan Jurić, Željko Milina, Marijan Begović, Krunoslav i Zrinko Mulac, Željko Terzić, Josip Tokić, Dinko Mičević, Mario Marjanović, Drago Cvitić, Mato Stipić i Mirko Turkalj.

Također je važno izdvojiti kako su članovi NK Slavena iz Ljupine 2007. godine zajedno sa Cernikom krenuli u organizaciju Open air football school projekta na kojemu je prve godine sudjelovalo preko 200 djece.

Ljupina se može podičiti i ženskim nogometnim klubom Ježice koji je nastao iz navijačkog dijela kluba, a svake godine odušavljaju gledatelje svojim nogometnim umijećem. Uprava u skorašnjem planu ima i dotjerivanje stadiona te jedno zanimljivo gostovanje sa klubom za koji se nadaju da će postati prijateljski. Naime, uskoro bi trebali otputovati u jugozapadnu Njemačku u grad Dillingen na rijeci Sar gdje ih čekaju nogometaši kluba FV07DIEFFLEN, a ukoliko se suradnja ostvari slijedeće godine uzvratit će gostovanje.

Autor: Marko Šimić

Komentari
Prethodni članakNove medalje za Karate klub Nova Gradiška
Sljedeći članakNovogradiški plesači još jednom na krovu svijeta