Nastupilo je ”novo normalno” vrijeme u borbi protiv epidemije. Zaštitne maske nisu preporuka nego obveza. Moraju ih nositi i kupci i trgovci.

Mnogo je onih koji su se na nošenje maski odlučili i prije, bez obzira na nove mjere Stožera. Iz koordinacije trgovačkih centara kažu da je većina ovo očekivala i da se već duže vrijeme radi pod maskama. Maske ćemo morati nositi i u javnom prijevozu te u zdravstvenim ustanovama. Potražnja je zbog toga proteklog tjedna bila u porastu.

Građani se prvog dana od uvođenja ove mjere istih i pridržavaju. Nacionalni stožer Civilne zaštite tu je odluku donio 10. srpnja, a riječ je o odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti Covid – 19 i primjenjuje od 13. srpnja. Maske su obvezni koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene. Korištenje maski obvezno je i za vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa te za putnike u javnom prometu.

Djelatnici u trgovinama već su navikli na maske, kažu, prihvatili smo i ponašamo se odgovorno za dobro nas i svih oko sebe. Kupci, svi s maskama, a oni koji zaborave masku budu zamoljeni da napuste prostor. Problema nije bilo, zaštitari po većim trgovačkim centrima to i potvrđuju. Građani su jednim dijelom uplašeni, dok drugi samo prihvaćaju nove smjernice i ponašaju se odgovorno. 

Sankcije za nenošenje maski nisu još određene, a o njima je govorio Krunoslav Capak. Rekao je da postoje novčane kazne za neprovođenje mjera koje se tiču zaštite zdravlja građana, no ističe da će kažnjavanje zbog nenošenja maski biti krajnja mjera jer misli kako su od represije puno važniji edukacija i apeliranje.

Komentari