„NGeneracija”, naziv je novog projekta Udruge Matice hrvatskih umirovljenika Grada Nova Gradiška koji će kroz sljedeće dvije godine provoditi u partnerstvu s novogradiškom Udrugom gluhih i nagluhih. Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na temelju Poziva za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unapređenju kvaliteteživota i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu.

Tim povodom danas je u prostorijama novogradiške Udruge umirovljenika održana tiskovna konferencija na kojoj su o značaju, ciljevima i načinu provedbe projekta govorili autorica projekta, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, predsjednica novogradiške Udruge umirovljenika Julijana Žirovčić, Ivan Tomasić, voditelj projekta i predstavnik partnera u projektu iz Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, tajnik Josip Bošnjak.

– Projekt će se provoditi u vremenu od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2022. godine, a ukupna odobrena sredstva našim umirovljenicima su 270.000,00 kuna. Realizirat će se kroz sportsko rekreativne, kulturne, edukacijske i zabavne aktivnosti u korist naših starijih sugrađana.

Projektom „NGeneracija” će se organizirati dnevne aktivnosti za starije osobe s ciljem socijalnog uključivanja marginaliziranih skupina u društvo i povećanja kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici. Provodit će se s ciljem održavanja postojeće kvalitete života starijih osoba i integracije marginaliziranih skupina starijih osoba u život lokalne zajednice kroz provedbu organiziranih dnevnih aktivnosti za starije osobe koje su prilagođene njihovim potrebama i interesima, a ublažavaju socijalnu isključenost.

U sklopu projekta organizirat ćemo nekoliko projektnih aktivnosti: pripremu i organizaciju svakodnevnih aktivnosti, psihološke i pravne radionice, radionice očuvanja nematerijalne kulturne baštine, sportske aktivnosti poput kuglanja, pikada, fitnesa 60+, sportskih turnira korisnika projekta. Naravno, sve aktivnosti za vrijeme trajanja projekta bit će provedene u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama.

Moram istaknuti da se iznimno veselim ovom projektu i ljudima s kojima surađujem punih pet godina i svi zajedno kreiramo jednu lijepu priču. Radi se o 400 ljudi koji će sudjelovati u ovom projektu, a također su tu i članovi Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška s kojima, također, njegujemo plodonosnu suradnju. Prije pet godina počela je suradnja novogradiške Udruge umirovljenika i mene na lokalnim projektima koje smo prijavljivali prema Gradu Nova Gradiška i vidjeli smo da smo iz godine u godinu sve bolji, da udruga odgovorno i angažirano provodi sve svoje aktivnosti i digla se na nacionalnu razinu kada smo od Ministarstva demografije dobivali financijska sredstva za provedbu svakodnevnih aktivnosti naših umirovljenika.

Nadam se da ćemo ovim projektom samo nastaviti ovu lijepu priču. Sva dobivena sredstva iskoristit ćemo za aktivnosti novogradiških umirovljenika, zaposlili smo i jednu mladu osobu. Udruga umirovljenika svakim danom broji sve veći broj članova i jedan su od glavnih nositelja društvenih aktivnosti u našem gradu. Naravno, ne stajemo na tome, nastojat ćemo zaposliti još jednu osobu i ići dalje s projektima – istaknula je autorica projekta Ivana Trupina.

Želimo sami kreirati svoj život u „zlatnim godinama”

Zadovoljna još jednim projektom je i predsjednica Udruge umirovljenika Julijana Žirovčić:

– Novogradiška udruga umirovljenika svakim danom broji sve veći broj članova, lijepo nam je, družimo se. Bavimo se folklorom, zborom, putujemo, idemo na rekreativne izložbe, fitness. Ne bi htjeli biti na teret našim obiteljima, društvenoj zajednici, već sami kreirati svoj život u „zlatnim godinama”. Naše su aktivnosti trenutno zastale, ali moram reći da jedva čekamo da ova pandemija koronavirusa prođe i da nastavimo s normalnim aktivnostima. Sretni smo zbog novog projekta i idemo dalje – dodala je Žirovčić.

– Iznimno sam sretan realizacijom još jednog projekta. S novogradiškim umirovljenicima smo dosada imali izvrsnu suradnju i veselimo se još jednom zajedničkom projektu. Želim vam puno uspjeha u radu i samo hrabro naprijed – dodao je tajnik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška Josip Bošnjak.

Projektom „NGeneracija” zaposlen je Ivan Tomasić kao voditelj projekta:

– Iznimno mi je zadovoljstvo i čast što mogu raditi za novogradišku Udrugu umirovljenika budući su osobe treće životne dobi na neki način najmarginaliziranija skupina u našem društvu kada gledamo na mogućnosti koje im se pružaju. S ovim projektom ćemo pokušati odgovoriti na dio problema s kojima se oni susreću, a oni su i financijskog i društveno socijalnog tipa. Implementacijom ovog projekta te probleme i prepreke ćemo nastojati prevazići – dodao je Tomasić.

 

Komentari