U studenom je zbog isteka rada na određeno vrijeme ili zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga tvrtki u kojima su do tada radili – bez posla ostalo 799 osoba.

 Ako je suditi prema službenoj evidenciji Zavoda za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod, na području Brodsko-posavske županije bez posla je krajem studenog bilo 8387 osoba. Riječ je o čak 1440 osoba manje nego li u istom mjesecu prošle godine. No, razloga za optimizam i nema previše, kad se znam da je veliki broj ljudi s evidencije brisan zbog nepoštivanja novih zakonskih odredbi o prijavljivanju, a dio zbog odlaska u inozemstvo. Kada se tome doda podatak o porastu od 312 evidentirani nezaposlenih osoba u studenom u odnosu na listopad ove godine, onda je jasno da razloga za optimizam i nema previše.

Problem nezaposlenosti tako i dalje ostaje jedan od gorućih problema Brodsko-posavske županije, iste one čiji umirovljenici s tek nešto malo većom prosječnom mirovinom od dvije tisuće kuna spadaju među one s najnižim primanjima i iste ona županije koja je na začelju ljestvice hrvatskih županija kada je u pitanju prosječni dohodak po stanovniku. Situacija koja se, sigurno, neće popraviti bez ulaganja u gospodarstvo koje će donijeti otvaranje novih radnih mjesta, ali i korektnog odnosa poslodavaca prema zaposlenicima kada je u pitanju vrednovanje i plaćanje njihova rada.

Začarani krug nerazvijenog gospodarstva bez fluktuacije kapitala dovodi do malih zarada, još manjih plaća, korištenja raznih mjera koje su tek vatrogasnom karaktera dovodi do nezadovoljnih i poslodavaca i radnika, a sve to u konačnici rezultira nimalo ugodnim pokazateljima koji se daju iščitati iz statističkih podataka. A oni kazuju kako je u studenom ove godine Zavod registrirao veći broj prijavljenih u njihovu evidenciju, nego što ih je ‘brisao’.

U studenom je tako na evidenciju nezaposlenosti prijavljena 1071 osoba (590 žena i 481 muškarac), a od toga broja njih 799 došlo je izravno iz radnog odnosa i to najčešće zbog isteka rada na određeno vrijeme ili zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga tvrtki u kojima su do tada radili.

Promatrajući situaciju iz tog ugla raduje svaki novozaposleni radnik, pa tako i podatak da su u studenom s evidencije nezaposlenih, zbog pronalaska radnog mjesta ‘brisane’ 374 osobe.

Na kraju recimo i to kako je najmanji broj nezaposlenih na području Brodsko-posavske županije u Općini Slavonski Šamac. Tamo, naime, posao prema evidenciji Zavoda, traži 86 osoba, od čega 45 žena. Od ukupnog broja evidentiranih s područja ove Općine njih 33 ima srednju stručnu spremu za zanimanja do tri godine i školu za KV i VKV radnike, dok ih je sa višom i visokom školom po dvoje. Kakva je situacija u drugim općinama te gradovima Brodsko-posavske županije možete vidjeti u prilogu članku.

M.S.BILTEN 11.2017

Komentari
Prethodni članakŽupan Danijel Marušić i gradonačelnik Vinko Grgić u Vladi RH -zajedno u projektima za Novu Gradišku
Sljedeći članakDržava od 2018. daje 55.000 kuna za samozapošljavanje