Prenosimo priču Vjekoslava Hudolina, koji je jedan od autora na portalu Agrokulb

Često se prisjetim jedne zanimljive (ne)zgode. Prije 7-8 godina povezao sam u Novu Gradišku jednu mladu ženu s kćerkicom, učenicom prvog razreda. Dok sam razgovarao s njezinom majkom, malena je bila šutljiva i pomalo zabrinuta, jer je išla liječniku.

Odjednom se trgnula i začuđeno i uzbuđeno uzviknula: Mama, vidi slona tamo na livadi!

Kćeri moja, nije to slon, to je krava, odgovorila joj mama.

Ma nije krava, to je slon, uporna je bila djevojčica. Majci je bilo pomalo neugodno što joj dijete sa sela ne razlikuje domaću životinju od slona i sama se čudeći neobičnoj reakciji kćerkice.

Malo sam se zamislio. Nije ni čudno što je dijete umjesto krave “vidjelo slona“, jer već tada, dakle prije 7-8 godina, u njezinom selu više nije bilo ni jedne, ali nije te domaće životinje bilo ni u nekoliko okolnih sela. Lik krave u selu mogla je vidjeti samo na dva prometna znaka opasnosti – Životinje na cesti!

Kada sam prošle godine na facebooku objavio nekoliko fotografija čorde (stado, krdo) koju sam fotografirao na izlazu iz sela Visoke Grede na putu prema pašnjaku Iva podsjetile su me na nekadašnju Slavoniju i bogatstvo stočnog fonda novogradiške Posavine.

Kako ih je lijepo vidjeti uživo

Kako ih je lijepo vidjeti, ne pamtim kada sam vidjela takvu ljepotu uživo, komentirala je Velinka Velimir, a Zdravka Aleksić napisala: Podsjeća me na moju mladost. Prelijep prizor, ali rijedak u Slavoniji.

Izdvajam još nekoliko zanimljivih komentara starijih koji se prisjećaju vremena čordašenja: Tako je nekada bilo svuda u Slavoniji…(Zlata Brnić), Bila su to lijepa druženja, ložili smo vatru i pekli krumpir, kukuruz i pravili ljuljačke od vrbovih grana, učili plesti stolice od zukve i naravno čuvali krave u čordi (Nada Zubić), Nikad nam nije bilo ljepše. Niti će biti. Zato sam ja uvijek za školski raspust voljela biti kod bake, samo da bi čuvala krave i ovce (Nada Despotović), Mali Mato s Visoke Grede i njegova čorda… Nažalost, jedini na Gredi, a i u okolici koji još drže krave… Država nebrige i nemara za svoj narod, jadno i žalosno (Dapa NG).

Tekst u cjelosti i veliku fotogaleriju možete pronaći na portalu Agroklub. 

Izvor/Foto: Agroklub

Komentari