Iako smo posljednjih mjeseci svjedoci sve učestalijeg broja, ali i sve bizarnijih primjera krađa, ljetni mjeseci i vrijeme godišnjih odmora, pravi je trenutak za oprez. Jer, kaže i stara narodna “kako prilika čini lopova”. Stoga, da bi mogućnosti krađa sveli na minimum, stručnjaci Policijske uprave savjetuju kako se zaštititi.

ZAŠTITA OD PROVALA

Imate li priliku negdje otputovati, prije svega, nastojte tu činjenicu zadržati za sebe, ili obavijestite što manji broj ljudi. Ukoliko i otputujete, uvijek zaključajte sva vrata i zatvorite sve prozore. Osim toga, u blizini kuće nikako ne ostavljajte predmete koji olakšavaju penjanje.Ne držite dragocjenosti i novac na kuhinjskim policama, pod jastucima, među rubljem i slično, jer  lopovi znaju gdje trebaju tražiti. Na balkone i velike staklene površine ugradite dodatnu zaštitu. Ključ od stana nikada ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće i na sličnim mjestima, nego osobama od povjerenja. Ne zaboravite uključiti alarmni sustav, ako ga posjedujete, a susjede zamolite da , s vremena na vrijeme, obiđu vaš stan. Jer, dobar susjed-siguran stan.

KRAĐE BICIKLA

Jedan od sve učestalijih oblika krađa su krađe bicikla.Bicikli se kradu svugdje- na ulicama i stubištu, u dvorištima i garažama.Ako se krađa i dogodi, odmah je trebe prijaviti policiji.Kako, pak, ne biste ostali bez omiljenog vozila na dva kotača, potrebno je pridržavati se slijedećeg: kad kupujete novi bicikl, zabilježite tvornički broj okvira  ( nalazi se ukucan u okvir, s donjeg dijela pogona ), ako ga, pak nema, naprvaite sami oznaku prema kojoj ćete svoje vozilo lako prepoznati.Zapišite dijelove, komponente i eventualno, prednji amortizer, jer i on je na “meti i cijeni lopova”.Uvijek je korisno bicikl fotografirati.Zaključajte bicikl uvijek zaštitnim lancem  i ne koristite jeftine lokote sa četveroznamenkastim šiframa. Ako niste u blizini parkirališta bicikl zaključajte uz čvrste objekte, poput stupa ili stabla drveta. Nikada ne parkirajte na istom mjestu.Ako vam, i pored svih savjeta, bicikl ukradu, odmah krađu prijavite najbližoj policijskoj postaji.

 

KRAĐE I PRIJEVARE STARIJIH OSOBA

Upravo je kategorija umirovljenika, ali i samaca najranjivija kategorija građana, kada je riječ o prijevarama i krađama.Počinitelji kaznenih djela ulaze u obiteljske domove nudeći različite predmete i usluge na prodaju, predstavljajući se kao djelatnici javnih službi, trgovci, inkasatori, pripadnici vjerskih zajednica i slično.Kako bi izbjegli mogućnost prijevare, policija poziva građane na oprez pri puštanju nepoznatih osoba u kuću, te da uvijek budu sumnjičavi ( dobro je zatražiti službenu identifikaciju, ali i nazvati poduzeće koje osoba, navodno zastupa.) U slučaju upornosti da netko uđe u vaš stan, odmah pozovite broj 192.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakDragalić u pjesmi i plesu
Sljedeći članakUz Dan državnosti položili vijence