Policijska uprava brodsko-posavska se pridružila preventivnoj kampanji „BEWARE OF PICKPOCKETS“;#PROTECTYOURPOCKET, koju je pokrenula Europska mreža za prevenciju kriminaliteta na europskoj razini, a u čijoj pripremi je sudjelovala Služba prevencije Ravnateljstva policije.

Cilj kampanje je upozoriti građane na opasnost od džepnih krađa u različitim rizičnim situacijama.

Džepne krađe se događaju na raznim javnim mjestima, najčešće u gužvama u javnom prijevozu (vlakovima, tramvajima, autobusima), na prostorima na kojima se održavaju glazbene manifestacije i festivali, na javnim prostorima na kojima se održavaju razna sportska natjecanja (Svjetsko prvenstvo u nogometu i sl.), na tržnicama, ugostiteljskim objektima, kino dvoranama, kupalištima, kampovima, sajmovima, zdravstvenim i drugim ustanovama ili mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Vaša nepažnja pomaže lopovu
Ponekad vaša nepažnja i nesmotrenost omogućuje lopovu da ukrade „plijen“ i pobjegne prije nego shvatite da ste okradeni.
Džepari se ne razlikuju od drugih ljudi oko vas. Izuzetno su vješti za krađe iz džepova i torbica. Rade u skupinama ili samostalno. Teško ih je prepoznati, no možete se zaštititi, poduzeti mjere opreza i izbjeći štetu. Ne dozvolite da vaš novčanik završi u tuđem džepu.

Mjere opreza
-U gužvama dobro pazite na novčanik, držite ga u džepu koji se zatvara, izbjegavajte nošenje novčanika u zadnjim džepovima!

-Ako novčanik držite u torbici, provjerite je li zatvorena, te torbicu držite ispred sebe, poklopcem uz tijelo, a ne sa strane ili straga, ili ako sjedite držite torbicu na krilu!

-Ne dopustite da vam u gužvi netko nameće razgovor, da vas gura ili vam pomaže!

-Događa se, ako držite torbicu ispod ruke, da lopov rasiječe žiletom torbicu i izvuče novčanik!

-Ne nosite u džepu veće novčane iznose, niti pokazujte pred drugima novac i druge vrijednosti!

-Ukoliko nosite ruksak, skinite ga u gužvi i držite ispred sebe!

-Odvojite novac od dokumenata, te ne držite papiriće s PIN brojevima zajedno s bankovnim karticama u torbici ili novčaniku!

-Ne ostavljajte torbicu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama!

-Zvono mobitela podesite na najjače i ako vam bude ukraden, zamolite nekoga da nazove vaš broj – možda se oglasi u džeparovoj torbici!

-Ako nosite vrijedne predmete, zapišite njihov serijski broj, olakšat ćete posao policiji, torbicu, vrećicu ili kutijicu u kojoj su bili ukradeni predmeti pažljivo predajte policiji, kako bi se očuvali tragovi, otisci prstiju!

-Obratite pozornost na osobe koje vas duže prate, jer džepar najprije pronalazi žrtvu!

-Ako ste pokradeni nemojte odmah „napasti“ prvu osobu do sebe jer je kradljivac već sigurno daleko, pitajte osobe oko sebe jesu li nešto vidjeli, nazovite policiju, pretražite bližu okolicu možda pronađete svoj novčanik, spremite ga u vrećicu što manje ga dotičući zbog očuvanja tragova i predajte policiji, također odmah kontaktirajte banke ako su vam ukradene bankovne kartice da spriječite još veću štetu!

Komentari
Prethodni članakVečeras počinju “Moto susreti” na Strmcu: Danas “Opća opasnost”, “Rockeri” i dj Bakas; sutra “The Unimogs” i legendarna “Crvena jabuka”
Sljedeći članakOpćini Rešetari dodjeljeno 755.771,00 kuna