Danas se navršava godina dana otkako je Hrvatska postala punopravnom, 28. članicom Europske unije. Napravili smo mnogo, možda smo mogli i više, no činjenica je da je Hrvatska i danas gospodarski slaba, trebaju joj reforme i nove investicije.

Pohvale i kritike na račun hrvatskog članstva redale su se nedavno na Pantovčaku gdje je predsjednik Ivo Josipović organizirao okrugli stol na temu prve godine članstva, a oko kojeg je okupio vlast i oporbu, sindikate, poslodavce, bankare i istaknute pojedince.

Prvi je rođendan najmlađe europske članice, vrijeme da se zbroje rezultati i podvuče crta. Za potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić dileme nema: ušli smo spremni, bolje od ovog nije moglo…

Najopipljiviji efekti članstva očituju se u ukidanju granica i carina, uspostavljen je regionalni mehanizam obrane od poplava, a povlače se i sredstva iz Fondova, ističu vladajući.

– Hrvatska je dosada iskoristila 66 posto sredstava iz fondova, a i u prvih godinu dana članstva smo u plusu – ističe potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Pohvale stižu i iz Ministarstva gospodarstva; uspješno je okončana privatizacija brodogradilišta, radi se industrijska strategija, postajemo regionalni lideri u energetskom razvoju…

No, htjeli mi to priznati ili ne, činjenica je da s financijske strane stojimo više nego loše.

– Prekomerni deficit i štednja rezultat su krize iz koje se nećemo tako brzo i lako izvući – ističe ministar financija Boris Lalovac.

Naših prvih godinu dana u Europskoj uniji predsjednik Ivo Josipović ocjenjuje ne tako crnim jer, po njemu, još uvijek ima prostora za napredak.

– Prvu godinu dana možemo ocijeniti uspješnom, možemo razumno procijeniti što je to dobro što smo učinili i dovoljno smo zreli da procijenimo što nismo napravili kako treba i što je moglo biti bolje – ističe Josipović.

Očekivano, stavovi oporbe nisu baš na ovom tragu. – Nismo ništa kvalitetno povukli iz fondova.

Mislim da je zavladala paranoja i zadnja faza Vlade postaje tragikomična – ističe predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

 

A ŠTO KAŽU GRAĐANI…

 

Građanima je, barem sudeći po izjavama mnogih, uglavnom svejedno. Niti bolje, niti gore.

Dojam je da je zavladala svojevrsna apataija, letargija, koja nije dobra.

Činjenica je da su nezaposlenost i nedostatak gospodarskih investicija krucijalni problemi.

Činjenica je da je u Hrvatskoj 20 posto siromašnih građana, da više od 318 tisuća ima blokirane račune. Činjenica je da sve više Hrvata želi otići i sreću potražiti negdje drugdje, no, još su naši stari govorili: – Nada umire zadnja, a ima i ona: Uvijek postoji svjetlo na kraju tunela…

Pa, u iščekivanju tog dugo čekanog svjetla: Sretna nam bila prva godina u Europskoj uniji!

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članak20 Josipovićevih mjera za spas građanima u dužničkom ropstvu
Sljedeći članakPočinje manifestacija “Ljeto u knjižnici 2014”