Radovi na obnovi Opće bolnice Nova Gradiška u punom su jeku. Kako ističe ravnatelj dr. Josip Kolodziej, u tijeku je obnova operacijskih sala:

– To je projekt koji je u završnoj fazi. Sve četiri operacijske sale se u potpunosti rekonstruiraju i nadamo se da će uskoro biti gotove. Radi se o projektu financiranom iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, ukupna je vrijednost radova oko četiri milijuna kuna. Trenutno nam to „remeti” rad bolnice jer sve operacijske zahvate moramo raditi u donjoj, hitnoj sali, tako da jedva čekamo da se i taj projekt završi i da možemo neometano raditi.

Odjel za anesteziologiju i reanimaciju je u potpunosti rekonstruiran i u funkciji je. Po istom principu smo išli i u projekt rekonstrukcije operacijskih sala, tako da ćemo završetkom ovog projekta imati jednu zaokruženu cjelinu. Funkcionalno će nam ovo puno značiti i značajno ubrzati protok pacijenata kroz operacijsku salu. Valja istaknuti, da će operacijske sale, uz to što će biti obnovljene, biti i moderno opremljene.

Bolnica je energetski obnavljana u etapama. Kada se završi energetska obnova nove bolnice što će biti uskoro, možemo reći da smo u potpunosti zaokružili energetsku obnovu cijele bolnice. To je ogroman projekt vrijednosti oko 40 milijuna kuna. Najprije smo krenuli s obnovom paviljona Odjela kirurgije, interne, pedijatrije, ginekologije i spojenog hodnika, potom je išao projekt energetske obnove stare bolnice koji je bio ogroman jer je uključivao i obnovu kotlovnice, vanjskih toplovoda i solarnih kolektora za zagrijavanje vode na krovu stare bolnice i obnova nove bolnice. Ona je financijski najjači projekt vrijednosti oko 20 milijuna kuna i najteže nam je bilo izvesti je jer bolnica mora raditi. Tamo su nam cijela dijagnostika, operacijske sale i jedinice intenzivnog liječenja, a uz to se moraju obavljati i radovi, stoga smo u dogovoru s izvođačima radova nastojali ne remetiti redovan rad bolnice. Uglavnom, energetska obnova bolnice u potpunosti će biti završena, na što smo iznimno ponosni – kaže dr. Kolodziej.

U potpunosti obnovljena cjelokupna oprema bolnice

– U proteklom smo razdoblju obnovili gotovo svu opremu što nam je iznimno drago. Ne mogu se sjetiti niti jednog segmenta naše opreme da nije obnovljen. Kompletna dijagnostička, terapijska oprema je tu, novi CT, pet ultrazvuka, nova dijaskopija, novi rendgen, endoskopski aparati… Postoji i izgledna šansa da bi uskoro trebali dobiti i aparat za magnetsku rezonancu. Time ćemo zaokružiti moj plan obnove i proširenja dijagnostike što bi bila gornja granica koju bi bolnica naše veličine trebala imati. U posljednjih četiri godine otkako sam na čelu bolnice uloženo je oko 80 milijuna kuna u ovu ustanovu.

Ulagali smo u razne segmente, od opreme, energetske obnove, građevinske obnove, imamo novi Odjel dijalize, pedijatrije, novi respiracijski centar koji nam je sada dobro došao u ovo vrijeme pandemije. Mislim da su zaista ogromna ulaganja bila u ove četiri godine. Planiramo napraviti bolnički vešeraj, obnoviti kuhinju, ambulante fizikalne medicine. Tu je i jedan projekt koji nam je ostao, to je obnova rodilišta. Kada to napravimo, onda ćemo zaokružiti cjelokupnu obnovu u novogradiškoj bolnici.

Što se tiče kadra, možemo biti relativno zadovoljni. Specijalizanti se polako vraćaju, i nedavno sam potpisao ugovor s dva mlada liječnika koji će najprije raditi pod nadzorom, a onda dobiti specijalizacije u našoj bolnici. Imamo 73 liječnika, 22 specijalizanta što je za bolnicu naše veličine jako dobar broj liječnika. Na pojedinim odjelima, poput ginekologije nam treba liječnika, no na ostalim smo odjelima zadovoljni brojem liječnika. Zadovoljni smo i suradnjom s našim osnivačem, Brodsko posavskom županijom i resornim Ministarstvom koji nam maksimalno izlaze u susret – dodaje ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakU Općini Staro Petrovo Selo nastavljaju s brigom o zdravlju osoba starije životne dobi
Sljedeći članakOŠ Mato Lovrak: Intervju s pedagoginjom: Prihvaćanje različitosti uči se „od malih nogu“