Svečano, emotivno i s puno topline bilo je danas u Cerniku, na izuzetno vrijednom događanju za sve žitelje općine Cernik, posebice najmlađe i njihove obitelji. Nakon samo godinu dana renoviranja, danas je svečano uređen ovaj prostor koji je toliki niz godina služio i odgajao niz generacija cerničkih mališana.

Svečanosti otvorenja bili su nazočni brojni gosti i uzvanici, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović, zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić, načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, domaćini, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić, predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Žakić i zamjenik predsjednica Općinskog vijeća Marijan Bakunić, gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku fra Vjenceslav Janjić, predstavnici ustanova i tvrtki, udruga s područja šireg novogradiškog kraja.

Radovi na obnovi Dječjeg vrtića „Matija Gubec” sufinancirani su  iz strukturnih i investicijskih fondova iz  dva izvora odnosno Ministarstva.

Projekt rekonstrukcije i opremanja Dječjeg vrtića Matija Gubec Cernik“  ukupne je vrijednosti 1.717.889,16 kn   sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju , obitelj, mlade i socijalnu politiku ” u iznosu  od 1,199.382,00 ,  Općina  kao investitor po ovom projektu financira 518.517,10 kuna.

Projekt „Energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Cernik”  ukupne je vrijednosti 1.804.946,38 kn sufinanciran od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u iznosu od 897.633 te    Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU u iznosu  725.580,00 kn, Općina Cernik za navedeni projekt  financirala je ostatak u iznosu od 181.732 kune.

Svoj doprinos uređenju Dječjeg vrtića „Matija Gubec” u Cerniku dali su i Brodsko posavska županija te domicilna Osnovna škola „Matija Gubec” koji su prostor vrtića dali u dugodišnji zakup na vrijeme od 30 godina.

Ovim projektom obnove Dječjeg vrtića, Općina Cernik je  omogućila   da se više djece upiše u vrtić i to za 20% u odnosu na prošlu godinu.

– Kad sam postao načelnik razmišljao sam kojim putem krenuti i odakle početi. Prva je misao bila obnova ovog vrtića, zgrade koja je bila u derutnom stanju. Izgrađena je 1900. godine, stara je 120 godina. Mi kao djeca išli u nju kao osnovnu školu, tijekom rata zgrada je bila pogođena pa je takva bila 28 godina. Zahvaljujući čelnicima Brodsko posavske županije, županu Danijelu Marušiću, pročelnici Anici Vukašinović, ravnateljici Dječjeg vrtića Nova Gradiška Veri Trobić postigli smo dogovor o najmu vrtića na 30 godina.

Na taj način smo osigurali uvjete da se možemo kandidirati za sredstva europskih fondova i resornih ministarstava. Mogu samo reći da je ukupna vrijednost projekta 3.522.000,00 kuna.

U Deklaraciji o pravima djeteta piše da čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati, a najbolje može dati kada udružimo snage i damo sve od sebe. Zahvaljujem se svima koji su pomogli u realizaciji projekta, zaslugom svih vas otvaramo obnovljeni dječji vrtić koji je po standardu, uređenosti i ljepoti objekta jedan od ljepših u Brodsko posavskoj županiji. Želim se zahvaliti i roditeljima na strpljenju, a djeci sretno i radosno djetinjstvo.

Naravno, odgojiteljicama želimo svako dobro i da provedu ugodne radne dane u ovoj predškolskoj ustanovi – istaknuo je načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić.

Pročitao je i pismo iz prijateljske Općine Čavle koja je mališanima poslala i prigodan poklon uz ovaj njihov veliki dan.

Okupljenim se gostima obratila i ravnateljica Dječjeg vrtića Nova Gradiška Vera Trobić:

– Velika mi je čast biti ovdje danas. Pozdravljam vas u ime svih zaposlenika Dječjeg vrtića Nova Gradiška čija je podružnica ovaj vrtić u Cernik. Mi u dječjem vrtiću pričamo priče i sve one imaju svoj sretan završetak. Tako je i s zgradom Dječjeg vrtića u Cerniku.

Zgrada je izgrađena davne 1979. godine, sada je 40 godina. Počeli smo s dvadesetak djece koji nisu imali optimalne uvjete, zgrada je bila nenamjenska, preuređena, no zahvaljujući entuzijazmu naših odgojitelja mi smo uspjeli odraditi sve zadaće i odgojiti niz generacija. Zgradu smo moderno uredili, ima dvije sobe dnevnog boravka, spavaonicu, polivalentnu dvoranu, opremljeno igralište. Još ima posla, no dobri su temelji ovdje. Vjerujem da će ova djeca ono što su naučili ovdje u vrtiću ponijeti i dalje u život. Djeco, učite, skitajte, putujte, ali se uvijek vratite u svoj Cernik – poručila je ravnateljica Dječjeg vrtića Nova Gradiška Vera Trobić.

Ujedno je zahvalila i svim odgojiteljicama, načelniku i Općinskom vijeću Općine Cernik koji su prepoznali bit i važnost onoga u što je bitno ulagati, a to su djeca koja su naša budućnost.

– Posebna je sreća i zadovoljstvo biti danas na ovoj svečanosti koja unapređuje rad u predškolskom odgoju. Vidjeti ovoliki broj mališana i biti svjestan činjenice da u cerničkoj Osnovnoj školi ove godine nije bilo smanjenja broja upisane djece, činjenice su koje su vesele. Želim zahvaliti svim predstavnicima lokalne zajednice, resornih ministarstava na svekolikoj pomoći pri uređenju ovog objekta. Ovo je važan događaj za vašu općinu i Brodsko posavsku županiju i ujedno najavljujem buduću, plodonosnu suradnju – istaknula je  pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović.

U svečanom dijelu otvorenja novouređenog Dječjeg vrtića u Cerniku svojim glazbenim nastupom sudjelovali su članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav” iz Cernika.

Komentari
Prethodni članakPolicajac službenim motociklom sletio s kolnika u putni kanal
Sljedeći članakU petak i nedjelju u novogradiškom kinu ”Rambo: Do zadnje kapi krvi”